Aydın İl Müftüsü Ömer Kocaoğul Açıklama Yaptı

Aydın İl Müftüsü Ömer Kocaoğul, koyun ve keçinin kurbanlık olabilmesi için 1, dananın 2, devenin ise 5 yaşından büyük olması gerektiğini belirterek, ''Yaşı gelmemiş hayvanın kesilmesi dinen caiz değildir'' dedi.

Kocaoğul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların dini bir görevi yerine getirirken hayvanın yaşı konusunda dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Yaşı gelmemiş hayvanların kurban edilmesinin manevi mesuliyete sebep vereceğine dikkati çeken Kocaoğul, ''Koyun ve keçinin kurbanlık olabilmesi için 1, dananın 2, devenin ise 5 yaşından büyük olması gerekiyor. Kuzu sürünün içine salındığında boyu fark etmiyorsa 6 aylıkken de kurban edilebilir. Bunun dışında yaş konusuna dikkat edilmesi çok önemli. Yaşı gelmemiş hayvanın kesilmesi dinen caiz değildir'' dedi.

Aydın Celepler Besiciler ve Kasaplar Odası Başkanı İsmail Kadı ise yasal müeyyide olmaması nedeniyle hayvan pazarlarında kurbanlık yaşına gelmemiş hayvanların satışa sunulabildiğini ifade etti.

Pazara giren tüm hayvanların veteriner kontrolünden geçtiğini, sevk ve sağlık raporlarının kontrol edildiğini, buna uygun olmayan hayvanların ise pazara alınmadığını dile getiren Kadı, ''Ancak yaş konusunda yasal mevzuat olmadığı için denetim yapılamıyor'' dedi.

-Kurbanlıkların yaşını anlamak için öneriler-

Kurbanlık yaşına gelmemiş hayvanların da satışa sunulduğunu vurgulayan Kadı, şöyle konuştu:

''Biz elimizden geldiği kadar vatandaşları uyarmaya çalışıyoruz. Ancak bu noktada vatandaşların çok dikkatli olup kurbanlık yaşına gelmemiş hayvanları satın almaması gerekiyor.

Vatandaşlarımız hayvanın kurbanlık yaşına gelip gelmediğini bazı özelliklerden anlayabilirler. Büyükbaşlarda çapa, kapak diye bir şey vardır. İki orta parmağın tırnağı büyüklüğünde alt çeneden, ortadan diş çıkar. Yani büyükbaş hayvan ana dişini atar, yeniden o iki tane dişi çıkarır. Bu hayvanın 2 yaşını doldurduğuna bir ispattır. Küçükbaşlarda ise ana dişler varsa bu 1 yaşını doldurduğuna işaret eder. Eğer ortadaki dişler değişmişse bu hayvanın 2 yaşını doldurduğunu gösterir. Bunları kontrol ederek hayvanın yaşı rahatlıkla anlaşılabilir.''

Muhabir: Gökmen Şireci / Ramazan Ercan

Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
Kaynak: AA