Teoman Koman: Veli Küçük'e Faili Meçhul Cinayetleri Sordum

Ergenekon davasında tanık olarak ifadesine başvurulan Teoman Koman, Veli Küçük'e faili meçhul cinayetlerleri sorduğunu söyledi.

Veli Küçük'ün ise Adapazarı-İzmit-Sapanca üçgenindeki bu cinayetlerle ilgili, "İstanbul’da öldürüp, getirip buraya atıyorlar." dediğini aktardı.Teoman Koman, Veli Küçük'ün savunma tanığı olarak Ergenekon davasının bugünkü duruşmasında ifade verdi. Savaş Buldan ve Behçet Cantürk gibi 'Adapazarı-İzmit-Sapanca üçgeni' olarak bilinen bölgede işlenen cinayetlerle dönemin İzmit Jandarma Komutanı olan Veli Küçük'ten bilgi istediğini anlatan Koman, "Veli Küçük bana, 'İstanbul’da öldürüp getirip buraya atıyorlar' cevabını verdi." dedi.

Savcı Murat Dalkuş, dosyada bulunan 'Türkiye’yi biçimlendiren Kemalist Generalin Portresi' başlıklı bir belgede JİTEM komutanlarından, 1993’te Ankara'da başından vurulmuş olarak bulunan Binbaşı Cem Ersever'in, Teoman Koman tarafından tebrik edildiğine ilişkin ifadeler bulunduğunu hatırlattı. Cem Ersever ile hiç karşılaşmadığını belirten Koman da "Öldürüldüğünde ben Gelibolu’da Kolordu Komutanıydım." dedi.

Tutuklu sanık Doğu Perinçek "MGK Genel Sekreter Yardımcılığı, MİT Müsteşarlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı yaptınız. 1986’dan 1997’ye kadar 11 yıl iç ve dış güvenlikle ilgili en üst düzey sorumluluklarınız vardı. Bu görevleriniz sırasında Ergenekon adıyla bir örgüt duydunuz mu? Böyle bir konu ile karşılaştınız mı?" diye sordu. Koman ise böyle bir örgütü duymadığını söyledi.

Şenkal Atasagun’un müsteşarlığı döneminde MİT tarafından oluşturulan Ergenekon örgütünün şemasının dava dosyasına gönderildiğini belirten Perinçek, "Siz bu şemanın en üstünde gösteriliyorsunuz. Böyle bir durumdan bilginiz var mı?" diye sordu. Bu sırada Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese "Teoman Bey, MİT tarafından gönderilen şemayı biz açmadık. Doğu Beyin bahsettiği şemadaki isimler, kendi yorumları. Perinçek’in bahsettiği mahkeme tarafından açıklanmış kabul edilmiş bir şema değil." uyarısında bulundu. Teoman Koman’ın isteği üzerine Perinçek, elinde tuttuğu şemayı Koman'a uzattı. Böyle bir şemanın dergilerde yayınlandığını hatırladığını belirten Koman, "En üstte İsmail Hakkı Karadayı vardı. Ben 2.sıradaydım, burada üçüncüye düşmüşüm” sözleri, salonda gülüşmelere neden oldu.Perinçek daha sonra da "Bu şemayı dosyaya gönderen MİT’in yazısında bu şemanın, 2001 yılında gözaltına alınan Tuncay Güney’in İstanbul Emniyeti’ndeki mülakatında anlattıklarına dayandığını söyleniyor. Tuncay Güney, bu örgütün tepesini sırasıyla Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Hüseyin Kıvrıkoğlu, Eşref Bitlis, Teoman Koman olarak sıralıyor. Rasim Betir’in üst düzey komite oluşturduğunu söylüyor. MİT de Tuncay Güney’in anlatımlarna göre bu şemayı yapıyor. Siz örgütün üst düzey komitesinde misiniz? Bu kişilerle bir örgüt kurdunuz mu? Böyle bir örgüt yönettiniz mi? Sivillerle askerlerin kurduğu böyle bir örgüt duydunuz mu? Göreviniz boyunca size böyle bir bilgi geldi mi?" diye sorular yöneltti. Bütün sorulara "Hayır" cevabını veren Koman, "Ben böyle bir şema görmedim. Bir araya gelmesi mümkün olmayan isimler sıralanmış. Saçma bir şema." ifadesini kullandı. Perinçek'in, “Eski MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun da 'saçma' ifadesini kullandı. Atasagun sizin emrinizde çalıştı. Doğru söyler mi?" diye sordu. Koman ise "Der herhalde." diye cevap verdi.Sanık Perinçek’in 'MİT Konterör Dairesi' konusunda bildiklerini sorması üzerine Koman, "Benden önce kurulmuş ve kapatılmış. Başına Mehmet Eymür getirilmiş ama bunlar benden önceydi." cevabını verdi.Doğu Perinçek’in “Hizbullah örgütünün MİT tarafından kurulduğu iddiası doğru mu?” sorusunu ise Koman, "Ona da saçma derim. Ben 1992 yılında MİT’ten ayrıldığımda herkes Hizbullah’ın ne olduğunu anlamaya çalışıyordu. Herkes dediğim Emniyet, Jandarma.” diye cevapladı.Sorularını tamamlayan Doğu Perinçek, Koman'a hitaben, “Sayın Komutan, Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül iktidarı yıkılacak. Moralinizi yüksek tutun. Amerikan emperyalizmi kovulacak.” dedi.

Başkan Özese ise "Burası siyaset yeri değil, burada hukuki bir dava görülüyor." sözleri ile Perinçek'i uyardı. Perinçek ise "Bunu bir yurtsevere söylemek gerekiyor." dedi.

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün kızı ve avukatı Zeynep Küçük de Ergenekon şemasında babası Küçük'ün örgütün askeri kanadı ile sivil ayağı arasında köprü eleman olarak gösterildiğini belirterek, bu konuda bilgisi ya da görgüsü olup olmadığını sordu. Zeynep Küçük ayrıca "Necip Torumtay, Engin Hoş, Rasim Betir gibi isimlerle bir beyin takımı oluşturup MGK kararlarını bile etkilediği iddia ediliyor." dedi.

Koman bu soruya da "Bunlar saçmadır, yalandır. Ben 1950 mezunuyum. Necip Torumtay 44 mezunudur. Bu isimlerin bir arada olması fiziken mümkün değil. Bu şemadaki askleerin aynı anda MGK’de olması da mümkün değil. cevabını verdi.
Zeynep Küçük’ün "Veli Küçük’ün ‘Ergenekon örgütünü asker ayağı ile sivil ayağı arasında köprü görevi yaptığına ilişkin bilginiz var mı?" sorusu üzerine Koman "Eğer böyle işler içinde olduğunu bilseydim hakkında işlem yapardım.” diye konuştu.