Yüzde 3,5 civarına Gerçekleşeceğini Düşünüyoruz

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Yüzde 4 olarak öngörülen 2012 büyümesinin yüzde 3,5 civarına gerçekleşeceğini düşündüklerin söyledi.

Öztürk, KTO Eylül ayı Meclis toplantısındaki konuşmasında, dünyada yaşanılan durgunluğu fırsata çevirmek amacıyla daha fazla ekonomik büyümenin gerektiğini söyledi.

Ekonomideki durgunluğun 2013 yılının ikinci yarısına kadar süreceğini ve bu dönemde iş adamlarının süreci dikkatli takip etmeleri gerektiğini ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:

''Başta AB ülkelerinde devam eden borç krizi ve küresel ekonomide yaşanan daralma nedeniyle, Türkiye'nin 2012 ekonomik büyüme hedefi 2011 yılına oranla düşük kalmıştır. Yüzde 4 olarak öngörülen 2012 büyümesinin yüzde 3,5 civarına gerçekleşeceğini düşünmekteyiz. Özel sektör olarak cari açığı kapatmak için büyümeyi yavaşlatmanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Daha fazla üretimin önünün açılması gerekmektedir. Türkiye ekonomisinde durum Avrupa'ya kıyasla daha iyi olsa da kalıcı sorunlarımızın çözümü için daha yüksek oranlarda büyümeyi gerçekleştirmeliyiz. Yüzde 3,5 - 4'lük büyüme Türkiye'nin ekonomik ve sosyal sorunlarının çözümü için yeterli değildir. Bu dönemde dünya ülkeleri ile aramızdaki gelir farkını kapatabilmemiz açısından daha fazla büyümeyi gerçekleştirmeliyiz. Dünyada yaşanılan durgunluğu fırsata çevirmeliyiz.''

Ekonomideki durgunluğun 2013 yılının ikinci yarısına kadar devam edeceğini öngördüklerini vurgulayan Öztürk, bütçe açığını kapatmak için getirilen vergi zamlarının üretici ve tüketiciyi tedirgin ettiğini bildirdi. Öztürk, firmaların uzun vadeli planlar yaparak sıkıntıyı aşabileceği ihracat yapan firmaların da daha fazla ihracata yönelmeleri tavsiyesinde bulundu.

Muhabir: İbrahim Yozoğlu

Yayıncı: Murat Aslan
Kaynak: AA