ABD Adana Konsolosu Espinoza Diyarbakır'da Açıklaması

ABD'nin Adana Konsolosu John L. Espinoza, ''Birlikte başarılı olacağımız konusunda hiçbir şüphem yok. Müttefiklerimiz güçlü olduğu zaman biz de güçlü oluruz'' dedi.

Göreve yeni başlaması nedeniyle, bazı kurum ve kuruluşları ziyaret etmek ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Espinoza, Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda Diyarbakır Barosu ile Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından organize edilen etkinliğe katıldı.

Konsolos Espinoza, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Türk-Amerikan ilişkilerini samimi bir şekilde tartışabilmeleri için bu ortamı sağlayan baro ve GÜNSİAD'a teşekkür ettiğini söyledi.

Türkiye'ye 2 ay önce geldiğini ancak ülkeye yabancı olmadığını ifade eden Espinoza, şöyle dedi:

''Türkiye'de ilk kez görev yapıyorum. Ancak ülkeye yabancı değilim. Burada birçok tatil geçirdim. Türk insanının sıcaklığını ve misafirperverliğinin yanında, zengin kültürel tarihinize epey aşinayım. Ancak elbette bunlar Türkiye'de görev yapmaya karar vermekteki tek nedenlerim değil. Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası ilişkilerde artan stratejik ve güçlü rolü, ülkeyi her diplomat için çekici kılmaktadır. Ülkelerimiz arasında halihazırda var olan sağlam ittifakı, politik ve daha fazla ekonomik işbirliği ile geliştirmek, büyütmek için yardımcı olmaya istekliyim. Önümüzde birçok fırsat var. Birlikte başarılı olacağımız konusunda hiçbir şüphem yok. Müttefiklerimiz güçlü olduğu zaman biz de güçlü oluruz.''

Diyarbakır'ın surları ve yemeklerinden çok etkilendiğini ama en çok da ziyareti esnasında yaptığı samimi ve ciddi tartışmalardan etkilendiğini anlatan Espinoza ''Bugün bu konuların bazıları ile ilgili olarak konuşmak istiyorum. Türkçem hala kendimi istediğim gibi ifade edebileceğim seviyede olmadığı için tercümanımdan yardım isteyeceğim'' dedi.

Etkinliğe Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktar, GÜNSİAD Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan Akbal, Ortadoğu Sanayici Genç İşadamları Derneği Başkanı Hüsnü Pervane, İHD Şube Başkanı Raci Bilici, Çınar Belediye Başkanı Ahmet Cengiz, Meryem Ana Kilisesi papazı Yusuf Akbulut, Sigortacılar Derneği Başkanı Abdulgafur Turkay ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmasının ardından, toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Muhabir: Nail Kadırhan

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
Kaynak: AA