AK Parti'li Kılıç'tan Açıklama

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, gensorularla Meclis'in tıkanmasına halkın destek vermediğini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmelerde MHP Grubu adına söz alan Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, ''Türkiye'nin bir kaçak hayvan cenneti haline geldiğini'' savundu.

Türkiye'nin Suriye politikasını eleştiren Çirkin, bu politikanın sınır illerini olumsuz yönde etkilediğini kaydederek, ''Hatay'da esnaf ve çiftçi bitmiştir'' dedi.

Hatay'ın afet bölgesi ilan edilerek sorunların çözüme kavuşturulmasını isteyen Çirkin, sıfır faizle kredi alan çiftçilerin durumunun kötü olduğunu, bu kredilerin ''ödenebilir hale getirilmesi gerektiğini'' söyledi.

13 ili ''büyükşehir'' kapsamına alan yasa tasarısının çiftçiler üzerinde çok daha fazla mağduriyetler yaratacağını savunan Çirkin, AK Parti döneminde çiftçilerin 10 kat fazla borçlandığını savundu.

''Çiftçimize de iki çift lafımız var'' ifadesini kullanan Çirkin, ''Biz burada çiftçilerin sorunlarını ifade ettikçe, Tarım Bakanı çıkıyor çiftçinin de AK Parti'ye yüzde elli oy verdiğini söylüyor. Çiftçimizden ricamız; bize boşuna nefes tükettirmeyin. Halinizden memnunsanız yolunuza devam edin'' diye konuştu.

Çirkin, ''Suriye, Ermenistan uçakları indiriyoruz, arıyoruz da İsrail'in heronlarına neden ses çıkartamıyoruz-'' dişe sordu.

-''Buna ne cevap vereceksiniz-''-

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, bugün Türkiye'nin tarım ve hayvancılık ürünlerinde her şeyi yurt dışından getirdiğini ve karşılığında milyarlarca lira ödeme yaptığını vurguladı.

Öğüt, ''İthal hayvan, kurbanlık gelmeseydi, saman gelmeseydi, köylü, çiftçi batmasıydı, sayın bakan başbakan olsaydı, hiç umurumuzda değildi'' diye konuştu.

Cumhuriyet tarihinde ilk defa yurt dışından saman geldiğini ifade eden Öğüt, ''Sap, saman ithal eden Türkiye... Buna ne cevap vereceksiniz-'' diye sordu.

Dışarıdan saman ithal edileceğine üreticiye teşvik primi verilmesini isteyen Öğüt, ''Sayın Bakan 'ithalatı durdurduk' dediniz. Kimi kandırıyorsunuz- Çok ayıp. Bundan bir hafta önce Türkiye'ye 6 bine yakın İçel limanından hayvan girdi. Gidip bunları tespit ettim. Firmaların ismini vermek istemiyorum. Bir aydır araştırma yapıyorum. Gensoru verdik ama gidip bunun araştırmasını da yaptık'' dedi.

-''En çok etkilenen benim''-

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, gensorunun altında 30 imza bulunduğunu ancak o milletvekillerinin yarısının bile Genel Kurul'da olmadığını söyledi.

Ailesinin büyük çoğunluğunun tarım ve havancılıkla uğraştığını aktaran Kılıç, ''Gensorunun gerekçesinde anlatılanlar doğru olsa Tarım Bakanı'na önce benim bağırmam lazım çünkü en çok etkilenen benim'' diye konuştu.

Tarım ve hayvancılıkta yapısal sorunların yıllardır bulunduğunu ancak bunların azalarak devam ettiğini kaydeden Kılıç, ''İşletme büyüklüklerimiz yeterli değil. Arazilerimiz çok küçük'' dedi.

Bakanlığın arazi toplulaştırma işine el attığını ifade eden Kılıç, 1961'den 2002'ye kadar 450 bin hektar, AK Parti döneminde ise 3 milyon hektar arazinin toplulaştırmasının yapıldığını anlattı.

Yem bitkisi üretiminin 4,5 milyon tondan 9 milyon tona çıktığına işaret eden Kılıç, tarımsal hasılanın da 23 milyar dolardan 63 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.

Kılıç, tarım ve hayvancılıkta destekleme kalemlerinin artığını dile getirdi.

Türkiye'de üç domuz çiftliği bulunduğunu, bir tane ruhsatlı kesimhane olduğunu, bunların bakanlığın denetimde turistik işletmelere ürünlerini verdiklerini aktaran Kılıç, ''Et ithalatı yapıyoruz. Niye yapıyoruz- İnsanımız daha çok et yemek istiyor. Bence de yememiz lazım. Medeni toplumlarda günlük proteinin yüzde 70'i hayvansal ürünlerden sağlanır. Bu oran Türkiye'de yüzde 30'dur. Bunu artırmamız lazım. Kendi yemimizi kendimizi oluşturacağız ve ondan sonra kendimize yetecek eti üreteceğiz'' dedi.

Kılıç, gensorularla Meclis'in tıkanmasına halkın destek vermediğini sözlerine ekledi.

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, sataşmadan söz alarak, ''Yunus Kılıç'ın 20 dakikada yaptığı konuşmayı düzeltmek için 120 dakikaya ihtiyaç var'' dedi.

Günaydın, ''Çiftçiyi iflas ettirip bir yere varamazsınız'' diye konuştu.

Muhabir: Alp özden

Yayıncı: Sefa Salantur
Kaynak: AA