AB, Suriye’ye hava sahasını kapattı

Lüksemburg’da bir araya gelen AB dışişleri bakanları, ‘19. yaptırım paketi’ kapsamında Suriye kargo uçaklarının ve Suriye Arap Havayolları uçaklarının AB havalimanlarına erişimini yasakladı

AB, Suriye’ye hava sahasını kapattı
Lüksemburg 'da bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanları bir yandan Akçakale 'de yaşananlar nedeniyle Türkiye 'ye destek verip Suriye 'yi uyarırken diğer yandan da “19. yaptırım paketini” devreye soktu. Alınan yeni kararlarla Suriye kargo uçaklarının ve Suriye Arap Havayolları uçaklarının AB havalimanlarına erişimi yasaklandı.
AB 'nin Suriye 'yle ilgili sonuç bildirisinde, güvenlik ve istikrar bağlamında Suriye krizinin komşu ülkelere yayılma etkisinden derin endişe duyulduğu belirtilerek, Türk topraklarının bombalanması güçlü şekilde kınandı.
Tüm taraflara tırmandırma politikasından kaçınma çağrısı yapan AB, Suriye makamlarına, “tüm komşu ülkelerin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine tam saygı gösterme” çağrısını yineledi.

Uçak konusu da masada
Suriye 'deki krizin bölge açısından trajik etki yaratma potansiyeline sahip olduğunu düşünen AB, sorunun çözümünün anahtarlarından birini elinde tutan Rusya 'yı yine ikna edemedi.
Önceki akşam Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile 3.5 saatlik “yoğun ve gergin” bir tartışma içine giren AB bakanlarının eli boş kaldı. Toplantıda Türkiye 'nin Rusya 'dan kalkan Suriye uçağını indirmesi de masaya yatırıldı. Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle, “Uluslararası hukuka göre Türkiye 'nin, Suriye 'ye silah taşıdığından şüphelendiği uçakları denetleme hakkının bulunduğunu” söyleyerek, “Uçakların nereden geldiği ve hangi ülkeye ait olduğu sorun değil” dedi.
Lavrov da iki ülke arasındaki ilişkilerin istikrarlı ve sağlam bir şekilde geliştiğini ifade ederek, “Uçak olayı, ilişkilerimizi etkilemeyecek. Yasal bir kargoydu ve yasal bir şekilde gönderildi” dedi.

Pratik adımlar atıldı
Şam 'ın elini zayıflatmak için devreye soktuğu yaptırımlardan istediği sonucu elde edemeyen AB, bu kez pratik sonuçları açısından etkili olabilecek bir adım attı. Daha önce mal varlıkları dondurulan Suriye Arap Havayolları 'na ait uçakların AB havalimanlarını kullanması yasaklandı. Ayrıca hakkında “kara liste uygulaması” olan bireylerin sayısı 181 'e, şirketlerin sayısı ise 54 'e yükseltildi.