Belçika’da Irkçılar Hezimet Yaşarken, Türk Asıllı Belediye Başkanı Yolda

Belçika’da yapılan 14 Ekim yerel seçimlerinde en büyük hezimeti Flaman ırkçı parti (Flaman Menfaati-VB) alırken, ülke tarihinde ilk kez Türk asıllı bir siyasinin belediye başkanlığı koltuğuna oturma şansı doğdu.

11 milyon nüfuslu Belçika’da 7,8 milyon seçmen, belediye ve il yönetimlerinde altı yıllığına görev yapacak 8 bin 512 kişiyi seçmek için oylarını kullandı. Dün yapılan seçimlerde rekor sayıda Türk asıllı aday seçimlere iştirak etti. Brüksel’in Sint Joost ten Noode belediyesinden seçime giren Brüksel Bölge Hükümeti Devlet Bakanı Emir Kır, aynı partiden mevcut Belediye Başkanı Jean Demannez’den daha fazla tercih oy alarak Belçika’da ilk Türk asıllı belediye başkanı olma yolunda önemli bir adımı geride bıraktı. Valon Sosyalist Parti (PS), yabancıların yoğunlukta yaşadığı Sint Joost Belediyesi’nde oyların yüzde 44’ünü alma başarısı gösterdi.

Tercihli oylarda Demannez 1.215 oy alırken, Emir Kır 1.716 oy alarak birinci sıra adayından daha fazla oy topladı. Demannez seçimlerden önce, Kır'ın kendisini geçmesi durumunda belediye başkanlığını bırakacağını açıklamıştı. Yurtdışındaki ilk Türk asıllı devlet bakanı unvanına sahip Emir Kır ise Cihan Haber Ajansı (Cihan)’na yaptığı değerlendirmede belediye başkanı ile bu yönde bir protokol anlaşmalarının olduğunu doğruladı. Verilen sözlerin tutulması halinde Emir Kır’ın ikinci yarıda yani 2016-2018 yılları arasında belediye başkanlığı yapması bekleniyor. Öte yandan çok sayıda Türk asıllı adayın kıyasıya yarıştığı ‘Türk Mahallesi’ olarak bilinen Schaerbeek’te mevcut Belediye Başkanı Bernard Cleyfart yeniden başkanlığa seçildi. Seçime katılan 400 kadar Türk asıllı adayın kaçının belediye ve il meclislerine girdiği kesinleşen sonuçlara göre netlik kazanacak.

IRKÇILAR TARİHİ HEZİMET YAŞADI

Belçika’da yapılan yerel seçimlerde gözler başkent Brüksel’den ziyade ‘ırkçıların kalesi’ olarak bilinen Anvers şehrinde çevrildi. Kamuoyu beklentilerin doğrultusunda Yeni Flaman İttifakı (NV-A) oyların yüzde 37,7’sini alarak belediye başkanlığını kazanırken, Flaman bölgesinde oylarını artıran en büyük parti oldu. En büyük rakibi mevcut Belediye Başkanı Patrick Janssens ise yüzde 28,2’de kaldı. 14 Ekim seçimlerin hezimetini Flaman ırkçı parti (VB) yaşadı. VB, en güçlü olduğu Anvers şehrinde yüzde 34’ten yüzde 11’e geriledi. Birçok belediyede seçimlere dahi katılmayan ırkçılar, hem tabanının hem de idari kadrosunun büyük bir kısmını NV-A’ya kaptırdı. Milliyetçi ve sağ politika izleyen NV-A Partisi’nin lideri Bart De Wever’in popülaritesi Flaman kesiminde tavan yaparken, seçim zaferi konuşmasında De Wever’in konfederalizmin yeniden tartışılması gerektiğine vurgu yapması ülkenin Fransızca konuşulan Valon bölümünde endişeyle karşılandı. Yerel seçimlerde Flaman milliyetçilerin başarısı Belçika’nın yakın tarihte bölüneceği endişesini bir kez daha alevlendirmiş oldu.