Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey: Antep Evleri Bir Yaşam Tarzı Oldu

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Antep evlerinin bir sivil mimarlık örneği değil yaşam tarzı olduğunu söyledi.

Gaziantep’te tescilli 580 Antep evi bulunduğunu hatırlatan Güzelbey, ancak bunun 5 katı kadar da tescilli olmayan ev olduğuna dikkat çekti. Ömer Asım Ersoy Kültür Merkezi’nde Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) tarafından düzenlenen ‘Geleneksel Antep Evlerinde Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları’ konulu panelde konuşan Güzelbey, insanların Antep evlerini kendi başlarına bela olarak gördüklerini, bundan kurtulmak için birçok evi yıktıklarını belirtti.

Güzelbey, “Ancak biz bu evlerin çoğunu ya kendimiz ya da kentin varlıklı insanlarının satın alması ile kurtardık. Bu evleri açık oto park yaparsak üç beş kuruş para kazanırız. Düşünce buydu. Biz bu düşünceyi tersine çevirdik ve Antep evlerine sahip çıktık.” dedi.

2004 yılında bir kampanya başlattıklarını ve Antep evlerini sahiplerinden satın alıp restore ederek tarihe kazandırdıklarını aktaran Güzelbey, bunu yapmakla Gaziantep’in tarihine ve kültürüne sahip çıktıklarını kaydetti.

2004 yılında bir Antep evinin fiyatının 10 bin TL olduğunu vurgulayan Güzelbey, bu dönemden sonra Antep evlerinin değerinin arttığını ve rağbet gördüğünü söyledi.

Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölüm ve Gaziantep Üniversitesi Mimarlık ve Şehircilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜMŞAH) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hüsnü Uğur ise öz eleştiri yaparak mimarlık alanında kendilerini çok geliştiremediklerini belirtti.

Uğur, Antep evlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte bir takım yeni mimarı yapıları gördüklerini ve bunu günümüz yapılarına uygulamak için bir takım fikirler üretmeye başladıklarını kaydetti.

Geleneksel Antep evlerinin şehirsel ölçekteki morfolojik yapılanması konulu bir araştırma yaptığını ve önemli sonuçlara ulaştığını aktaran Uğur, “Şehirsel yapıların alt yapıları şehirsel dokulardan başlıyor. Şehirsel yapılar sokak, cadde, çıkmaz sokak, hayat veya havuş gibi birimlerden oluşuyor.” değerlendirmesini yaptı .