Çanakkale’de Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ) 4. Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu düzenlendi.

Çanakkale’de Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu
3 gün sürecek olan 4. Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı.

Akıncıoğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün canlı türleri ile ekosistemlerinin korunmasını önemle takip ettiğini söyledi.

Akıncıoğlu, “Ülkemizdeki tüm türlerin korunması için bakanlığımızca tür izleme ve koruma genelgesi çıkarıldı. Ülkemizde 21 önemli deniz kaplumbağası yuvalama alanı tespit edilerek bu alanlara ilişkin koruma ve kullanma koşulları oluşturuldu. Yer küre üzerinde 8 tür deniz kaplumbağası türü bulunuyor. Bu türlerin 5'i Akdeniz'de yaşıyor. Akdeniz'deki türler arasında Caretta caretta ve Chelonia mydas adıyla bilinen yeşil deniz kaplumbağası öne çıkmaktadır. Bu iki tür Akdeniz sahillerini önemli ölçüde yuvalama alanı olarak kullanmaktadır. Çanakkale'de doğan bir yavru deniz kaplumbağası denize ulaşıp Meksika sahillerine kadar gidiyor ve sonra aynı güzergahı izleyerek, annesi olmadan, yol gösteren olmadığı halde aynı sahile gelip yumurta bırakabiliyor. Bu son derece önemli ve bilimsel araştırmaya muhtaç bir konu. Ülkemizde deniz kaplumbağalarıyla ilgili tüm faaliyetler genel müdürlüğümüz tarafından yürütülmekte ve kontrol edilmektedir. Sempozyum süresince deniz kaplumbağalarının biyolojisi ve korunması, yaşama ortamları, yasal düzenlemeler, kamuoyu bilinçlendirilmesi gibi konulara yönelik tebliğler sunularak bilimsel zeminde bu konu tartışılacaktır” dedi .
Kaynak: İHA