Savunma Bakanları "güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları" Konferansı İçin Bosna'da Buluşacak

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bölge ülkelerinin savunma bakanları, Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da bir araya gelecek.

Bosna-Hersek Savunma Bakanlığı' tarafından düzenlenen "Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları" konferansı, 2-4 Ekim tarihleri arasında başkent Saraybosna'da yapılacak.

Açılışını Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç'in yapacağı konferansa, Türkiye, Arnavutluk, Karadağ, Bulgaristan, Yunanistan, Hırvatistan, İtalya, Makedonya, Romanya, Slovenya, Sırbistan, Ukrayna, Moldova ve Gürcistan savunma bakanlarının yanı sıra ABD Savunma Bakanlığı, NATO ve BM'den üst düzey temsilciler katılacak.

Bosna-Hersek Savunma Bakanı Muhammed İbrahimoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konferansın temel amacının, Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasında karşılıklı anlayışı, politik-askeri işbirliğini arttırmak, bunun yanı sıra bölgedeki istikrar ve güvenliği daha güçlü kılmak olduğunu söyledi.

Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları oluşumunun, bölge ülkelerinin Avro-Atlantik örgütlere daha hızlı entegre olabilmelerine destek sağlamak için hayata geçirildiğini vurgulayan İbrahimoviç, Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlık Konseyi'nin 15 Ekim 2007 tarihinde onay vermesiyle Bosna-Hersek'in de oluşumun üyesi olduğunu hatırlattı.

Toplantı konusunun "Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları oluşumu kapsamında bölgesel işbirliğinin geleceği" olduğunu ifade eden İbrahimoviç, toplantıda Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları girişimi kapsamındaki proje ve faaliyetlerin analizinin yapılacağını kaydetti.

Bosna-Hersek'in, Güneydoğu Avrupa Simülasyon Ağı Merkezi gibi birçok projede aktif olarak yer aldığını, kitle imha silahlarının kullanımının genişlemesine karşı askeri destek, sınır güvenliği ve terörizmle mücadele projelerinde de gözlemci sıfatıyla bulunduğunu belirten İbrahimoviç, toplantıda Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları oluşumu ülkelerinin dahil olduğu bazı projelerin gözden geçirileceğini, yeni projelerin de ortaya konulacağını söyledi.

Muhammed İbrahimoviç, "Güneydoğu Avrupa Tugayı statüsüne dair politik-askeri sözleşme de konferansta görüşülecek konular arasında. Söz konusu tugayın konuşlandırılması, tugay komutanlığı makamı, askeri eğitimler ve tugaya katılım da bu toplantıda görüşülecek" diye konuştu.

Yapılacak toplantının Bosna-Hersek'in Avro-Atlantik entegrasyonuna önemli bir destek sağlayacağını ifade eden İbrahimoviç, "Bu konferans, Bosna-Hersek'e bulunduğu konumda önemli bir destek ifade ediyor" dedi.

İbrahimoviç, konferansa katılan bakanların ikili görüşmelerde de bulunacağını belirtti.

ABD'nin önerisiyle 1996 yılında Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki savunma bakanları toplantısında oluşturulan Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları girişiminin temel amacı, bakanlıklar düzeyinde kurulan girişim sayesinde Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasındaki işbirliğinin arttırılması.

-Bosna-Hersek'in NATO üyeliği-

Bosna-Hersek'in NATO üyeliği ve Eylem Planı'nın konferansın asıl meseleleri arasında yer almadığını ifade eden İbrahimoviç, ancak yine de bu konuların da konuşulabileceğini söyledi.

NATO bünyesinde, belirlenen şartlar yerine getirildiği takdirde NATO Eylem Planı'nı etkinleştirebilecek ayrı bir birim olduğuna işaret eden İbrahimoviç, Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları oluşumunun da kendi gündemi olduğunu, ancak konferansın sonuç bildirisinde yer alabilecek bazı ifadelerin NATO üyeliği Eylem Planı'nı etkiyebileceğini ifade etti.

Bakan İbrahimoviç, "Söz konusu NATO Eylem Planı olunca bizler bu husustaki tek şartın askeri mülkiyetin devlet bünyesine kaydettirilmesi olduğunu biliyoruz. Bu konuda azami desteğe sahibiz. Resmi olmayan duyumlara göre bu konunun 7 Ekim'deki yerel seçimlerin ardından çözülmesi planlanıyor. Bosna-Hersek Anayasa Mahkemesi'nin devlet malları hususunda vereceği karar da bu konuda bizlere yardımcı olacaktır" diye konuştu.

Muhabir: Faruk Vele - Kayhan Gül

Yayıncı: Serkan Fidan
Kaynak: AA