İl Genel Meclisi’nde ‘Çiftlik’ Tartışması

Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün ailesine ait çiftliğin yıkımı, Adana İl Genel Meclisi'nde tartışma konusu oldu.

İl Genel Meclisi’nde ‘Çiftlik’ Tartışması
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Genel Meclis Üyesi Faruk Kuş, Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün ailesine ait olan ve yıkımı tartışmalara yol açan çiftlik hakkında kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini savunarak, “Yıkıma engel olunması ve yasal hale getirilmesi noktasında açık kapı bırakılmadı” dedi.

Adana İl Genel Meclisi’nin Ekim Ayı Toplantısı’nın 1. Birleşim Gündemi, Adana İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

İl Meclis Başkanı Ali Adırbelli'nin başkanlığında toplanan İl Genel Meclisinde, Adana İl Özel İdaresi kararıyla Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün ailesine ait çiftlikte başlatılan yıkım çalışmaları tartışmalara neden oldu.

Toplantıda gündem dışı söz alan ve yıkım kararına onay veren heyette bulunan MHP’li İl Genel Meclis Üyesi Faruk Kuş, Ceyhan’daki çiftlik yıkımı ile ilgili gelişen olayların, kamuoyuna yanlış yansıtıldığını belirterek, “Çiftliğin yasalara uygun hale getirilmesi noktasında şirket yetkilileri gereken girişimlerde bulunmuştur. Fakat çiftliğin yasal hale getirilmesi noktasında kamu görevlileri, şirket görevlilerine yardımcı olmaları gerekirken bazı engeller çıkarmıştır. Evvela Mal Müdürlüğü’nden kira sözleşmesi yapılmamıştır ve encümene gelen yıkım dosyasında, yıkıma engel olacak ve yasal hale getirecek açık kapı bırakılmamıştır. Biz bu görevi yaparken, 3194 sayılı İmar Kanunu’na uygun olarak gelen yıkım kararlarına imza attık” dedi.

Kuş, çok sayıda yıkım kararının olduğunu belirterek, Ceyhan’daki çiftlik üzerinden yapılan polemiklerin doğru olmadığını savundu.

“NEDEN SADECE SÖZLÜ’NÜN ÇİFTLİĞİ YIKILDI?” Yıkım kararına imza atan meclis üyelerinden MHP’li Mehmet Karakuş ise gündem dışı söz alarak, karara ilişkin her hangi bir yerden baskı aldıkları iddiasının söz konusu olmadığını vurguladı. Kanunun uygun gördüğü ilkeler doğrultusunda karara imza attığını ifade eden Karakuş, “Sözlü ailesine ait olan çiftlikle ilgili yıkım kararı, altına imza attığımız yüzlerce dosyadan sadece birisidir. Burada asıl sorgulanması gereken yüzlerce yıkım dosyasının içinden sadece birini cımbızla çekip otaya çıkarmaktır. Neden sadece Sözlü ailesine ait olan dosya için yıkım kararı çıkarılmıştır? Asıl cevabı verilmesi gereken soru budur” diye konuştu.

“YIKIMA DEĞİL UYGULANIŞINA KARŞIYIZ” Toplantıda gündem dışı söz alan MHP İl Genel Meclis Üyesi Salih Şen de yıkım süreciyle ilgili Kaymakam Gürbüz Karakuş’a tepki göstererek, “Sayın Kaymakam, İl Özel İdaresi’ni şahsi arzularınıza neden alet etmek istiyorsunuz? Yoksa sizden idareden birileri yıkımı yap diye göz mü kırmıyor? Biz yıkım yapılmasın, kanun uygulanmasın demiyoruz. Yıkım işleri Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün itibarını zedelemeyi, siyasetten yıpratmayı amaçlayan bir karardır. Biz çiftliğin yıkım kararına değil, yıkılış ve uygulanış biçimine karşıyız” şeklinde konuştu.

“YIKIM, SİYASİ OTORİTENİN SALDIRISI” Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Baştagül, gündem dışı söz alarak şunları söyledi: “Biz CHP olarak, bu tür uygulamalara şer koyduk. Sadece Ceyhan’daki çiftliğin yıkımına değil, tapusuz, hazine arazisini ihlal eden yapılar hariç bütün köylerdeki yıkımlara karşıyız. Söz konusu çiftlik 49 yıllığına devletten tesis yapılmak üzere kiralanmıştır. Ancak geçen 5 yıllık sürenin ardından tekrar kiralamak için başvurulduğunda devlet kurumları buna onay vermemiştir. Özetle, yıkım, siyasi otoritenin etkisiyle yapılan bir saldırı. Seçim sürecine girdik bu tür saldırılarla fazla karşılaşacağız. Siyasetin olağan süresinde Türkiye’deki bu dönem böyle işleniyor.” Toplantı, gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam etti .
Kaynak: İHA