Bağlar Belediyesi'nden Çölyak Hastalarına Yardım

Diyarbakır`ın Bağlar Belediye Başkanlığı, ilçede yaşayan 35 çölyak hastasına glutensiz gıda desteğinde bulundu.

Bağlar Belediyesi'nden Çölyak Hastalarına Yardım
Bağlar Belediye meclisi, Güneydoğu Çölyak Yaşam Derneği`nin başvurusu üzerine, ilçede ikamet eden Çölyak hastalarına düzenli şekilde glutensiz gıda yardımı yapma kararı aldı. Karar doğrultusunda Bağlar`da yaşayan 35 çölyak hastasına kişi başı aylık 80 lira değerinde glutensiz gıda alındı. İlk 6 aylık glutensiz gıdalar toplu olarak dernek binasında hastalara dağıtıldı. Gıda dağıtımında Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı Yüksel Aslan Acer, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Fatma Gümüş, Kardelen Kadın EviKoordinatörü Mukaddes Alataş hazır bulunarak hastalarla bir süre sohbet etti.

Belediye Başkan Yardımcısı Acer, çölyak hastalarının ömür boyu bir diyet yapmak zorunda kaldıklarını, bu nedenle bu hastalıkla büyük bir savaş verdiklerini söyledi. Acer, "Belediye meclisimiz çölyak hastalarına destek konusunda önemli bir karar aldı. Bağlar`da yaşayan çölyak hastalarına düzenli şekilde glutensiz gıda desteği yapmaya devam edeceğiz. Bu hastalıkla savaşanlara bir nebze de olsa katkımız olması bizleri mutlu eder. Elbirliğiyle bu hastalıkla mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. "GENÇ KADIN VE ÇOCUKLAR RİSK GRUBUNDA" Güneydoğu Çölyak Derneği Başkanı Veysi Çoban, çölyakın metabolik rahatsızlık ve alerjik reaksiyon sonucu başta buğday, yulaf, arpa ve çavdarda bulunan glutein adlı proteinden kaynaklı bir hastalık olduğunu belirterek hastalığa yakalanma riski taşıyan gruplar hakkında bilgi verdi. Çoban, bir emilim bozukluğu olan hastalığın tedavisi zamanında yapılmadığı takdirde ciddi birçok hastalığa zemin oluşturabileğini ve ölümcül sonuçlar doğuracağını ifade etti. Hastalığın tek tedavi yönteminin ömür boyu gluteniçeren gıdaların alınmaması olduğunu söyleyen Çoban, "Bu ömür boyu bir diyeti gerektiriyor. Sorun maalesef ürünlerin çok pahalı olmasından kaynaklanıyor. Örneğin yarım paket makarna 14 liradır. Genetik bir hastalık olduğu için ailenin diğer bireylerinde de çıkıyor. Özellikle genç kadın ve çocuklar risk grubunda. Neredeyse bu oran yüzde 60`lara varmaktadır" şeklinde konuştu.

Güneydoğu Çölyak Yaşam Derneği Başkanı Veysi Çoban, çölyak hastaları adına, desteklerinden dolayı Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran ve meclis üyelerine teşekkür plaketi verdi.
Kaynak: İHA