Abd ve Kanada’dan Sonra Çin De Ab’ye Rest Çekti

Avrupa Birliği’nin yeni yıldan itibaren yürürlüğe koyduğu uçak şirketlerine karbon vergisine tepkiler gelmeye devam ediyor.

AB, 1 Ocak 2012’den itibaren birlik ülkelerinin havalimanlarını kullanan uçak şirketlerine karbon vergisi uygulaması başlatmıştı. ABD ve Kanada’dan sonra Çin de söz konusu ek vergiyi ödememe kararı aldıklarını duyurdu.

Küresel ısınmanın önüne geçebilmek için AB Komisyonu yılbaşından itibaren birlikteki 27 üye ülkeye inen ya da kalkan uçaklardan karbon vergisi alma kararı aldı. Yeni uygulama ile bilet fiyatlarında kısa mesafelerde 2, uzun mesafelerde ise 24 Euro’ya varan artışlar olacağı hesaplanıyor.
Karbon dioksit ve sera etkisine neden olan gazların salınımı azaltmak için alınan karara tepkiler ise gelmeye devam ediyor. ABD ve Kanada’dan sonra Çin de AB’nin kararına karşı çıkarken aralarında Air China ve China Eastern Airlines’in de olduğu Çin’in dört büyük uçak şirketi yayınladıkları ortak deklarasyonla karbon vergisine karşı çıktıklarını duyurdu. Deklarasyonda ‘‘Bu konuda AB ile ortak çalışma içine girmeyeceğiz. Ekstra maliyetleri müşterilerimize yansıtma hedefinde değiliz.’’ denildi.

ABD ve Kanada kararın yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2012 tarihinden önce itiraz etmişti. İtirazı değerlendiren Avrupa Adalet Divanı AB’nin kararına yeşil ışık yaktı ve Komisyonu’nun kararı yılbaşı itibariyle yürürlüğe girmiş oldu. Küresel karbon salınımının yaklaşık yüzde 3’üne uçaklar yol açtığı kaydedilirken yeni uygulamayla uçakların yol açtığı karbon salınımının yüzde 5 azalması hedefleniyor.

Avrupa Komisyonu karbon vergilerini ödemeyen uçak şirketlerini para cezalarına çarptırma yetkisine sahip bulunuyor. ABD, Kanada, Avustralya ve Çin AB’nin yeni karbon vergisine karşı hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini duyurdu.