Pakistan’ın Eski Washington Büyükelçisine Yurtdışına Seyahat Yasağı Kaldırıldı

Pakistan Yüksek Mahkemesi’nin komisyonu, ülkenin eski Washington Büyükelçisi Hüseyin Hakkani’nin yurtdışına seyahat yasağını kaldırdı.

  Komisyon , basında ‘Memogate’skandalı olarak bilinen Pakistan hükümetinin ABD’den ordunun olası darbe hazırlığına karşı yardım istediği iddialarını araştırıyor .




Hüseyin Hakkani ise bugün yaptığı açıklamada , ailesi ile görüşmek için ABD’ye gitmeyi planladığını söyledi .



Hakkani , Memogate iddiaları dolayısı ile geçtiğimiz Kasım’da istifa ederken , olayı ile ilgili soruları cevaplamak için İslamabad’a dönmüştü . Pakistan basınında ‘Memogate’skandalı olarak adlandırılan ve Pakistan’ın sivil hükümetinin ABD’den ordunun olası darbe hazırlığına karşı yardım istediği iddialarını , ülkedeki siyasi ortamı germişti .



Pakistan’ın sivil Cumhurbaşkanı ile güçlü ordusu arasındaki gerginliğin merkezinde , Mayıs 2011′de ABD’li Amiral Mike Mullen’e gönderilen ve Pakistan’da ordunun darbe hazırlığına karşı yardım isteyen bir bilgi notu yer alıyor . Notta , Pakistan ordusunun ABD’nin Üsame Bin Ladin’i öldürmesinden sonra olası darbe girişimine karşı yardım istediği ifade ediliyor .




Olay Ekim 2011′de , Pakistan asıllı ABD’li işadamı Mansoor Ijaz’in Financial Times’da köşe yazısı yazması üzerine ortaya çıkmıştı . Ijaz , Pakistan’ın Washington Büyükelçisi Hüseyin Hakkani’nin söz konusu notu yazdığını ve kendisinden göndermesini istediğini yazdı . Ijaz ayrıca nota Zerdari’nin de destek verdiğini iddia ediyor .