Makedonya Başbakanı, Türk İşadamlarını Ülkesine Yatırım İçin Davet Etti

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Türk işadamlarını ülkesinde yatırım yapmaya çağırdı.

Makedonya Başbakanı, Türk İşadamlarını Ülkesine Yatırım İçin Davet Etti
Başbakan Nikola Gruevski , ülkesinde yatırımcılar için ciddi anlamda imkânlar sunduklarını ve bunlardan birisinin oluşturdukları serbest bölgeler olduğunu ifade etti . Bu bölgede yatırım yapacaklara 99 yıllığına küçük miktarlar karşılığında arsa kiralama imkânın yanı sıra 10 yıl vergi alınmaması gibi Makedonya devletinin desteği olduğunu dile getirdi .

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski , Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu ( TUSKON ) ile Anadolu İşadamları ve Sanayiciler Federasyonu ( ANSİFED ) `nun davetlisi olarak Türkiye’ye geldi .

Türkiye’de 7 ilde incelemelerde bulunarak işadamlarıyla bir araya gelecek olan Başbakan , Ankara ziyaretinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek . Başbakan Nikola Gruevski , Türkiye gezisi kapsamında Genç Sanayici ve İşadamları Derneği ( GESİAD ) ’nin misafiri olarak Kayseri’ye geldi .

Başbakan Gruevski , ilk olarak Boydak Holding`i ziyaret etti . Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak , Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Boydak tarafından karşılanan Başbakanı Nikola Gruevski’ye şirketin çalışmaları hakkında bilgi verdi .

Ziyarette Makedonya Başbakanı , Hacı Boydak’a , “Makedonya’ya yatırım düşünüyor musunuz? diye sordu . Boydak , Makedonya’da mağazalarının bulunduğunu ve yatırım da yapabileceklerini dile getirdi .

Boydak , Makedonya Başbakanı Kayseri’de ağırlamaktan dolayı da mutluluk duyduklarını ifade ederek , “İki ülke arasında bir dostluk var . Bunun yanında ticari ilişkilerin geliştirilmesi çok önemlidir . Biz bu dostluk ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine elimizden gelen desteği vereceğiz . ” diye konuştu .

Başbakanı Nikola Gruevski , Türkiye ile ayrı bir dostlukları bulunduğunu ve bu ziyareti daha da önemsediklerini belirtti . 7 şehri gezeceklerini ve buradaki işadamlarıyla bir araya geleceklerini aktaran Başbakan Nikola Gruevski , Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile de görüşmeleri olacağını ifade etti . Kayseri’ye de misafirperverliğinden dolayı teşekkür etti .



" SERBEST BÖLGEDEKİ YATIRIMA DEVLET DESTEĞİMİZ BÜYÜK "

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski , Kayseri programı çerçevesinde ‘Türkiye-Makedonya Ticaret ve Yatırım Forumu’na katıldı . Burada Kayserili işadamlarıyla bir araya gelen konuk Başbakan Gruevski , ülkesinin ekonomik durumu ve yatırım açısından tanıdığı kolaylıklar hakkında bilgi verdi .

Nikola Gruevski , ülkesinin borç durumunun Avrupa ülkeleri arasında en iyi durumda olduğunu ifade ederek , 5 yıllık süreçte ekonomide en iyi reformları yapan ülkeler arasına girdiklerini anlattı .

Nikola Gruevski , Türk işadamlarını ülkelerinde yatırım yapmaya çağırarak , “Yatırımcıların işini kolaylaştırma adına bürokrasiyi en az seviyeye düşürdük . Yatırımcı , yapacağı inşaat ile ilgili belediyeden 6 ay gibi zamanda aldığı izinleri 4 adımla 1 aya düşürdük ve ödemeleri yüzde 95 azalttık .

Meyve ve sebze depolarından , depo inşaatlarından alınan vergileri de yine yüzde 95 oranında azalttık . Bunun yanında hedeflediğimiz 7 serbest bölgeden 2’si faaliyete geçirildi . Bu bölgelerde alt yapı sorunu hiç kalmadı . 2 bölgede de yatırım yapacak olan işadamları 10 yıl vergi ödemeyecek . İnşaatını yapacağı arsayı da 99 yıllığına çok küçük değerde kiralayabilecek . ” dedi .

Başbakan Nikola Gruevski , işadamlarının bir tur programı ya da normal zaman içerisinde mutlaka Makedonya’yı ziyaret etmelerini isteyerek , bu ziyarette daha detaylı bilgiler sunacaklarını ifade etti .

TUSKON Başkan Yardımcısı ve GESİAD Başkanı Hamdi Kınaş da amaçlarının Makedonya ile olan dostluğun daha da pekiştirilmesi ve ticari ilişkilerinde en üst seviyeye çıkartılması olduğunu söyledi . Kınaş , Makedonya ile geçmişe dayalı önemli bir dostluğun olduğunu dile getirerek , dünya ve Avrupa’da yaşanan ekonomik krizin ülkeleri zor durumda bıraktığını anlattı . Bu süreçte Türkiye’nin başarılı bir grafik çizdiğini ve bunun yansıması olarak Türkiye’nin her yönüyle güvenilir ülke konumuna geldiğini dile getirdi .

Forumda Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir , Devlet Bakanı Vele Samak , Başbakan Yardımcısı Vladimir Peshevski’de ülkeleri ile ilgili bilgiler aktardı . İşadamlarıyla daha sonra birebir görüşmeler yapıldı .