Ergenekon Sanığı Mütercimler: Türkiye'nin İkinci Büyük Davası Bu Davadır

Ergenekon davası sanığı Erol Mütercimler, dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt`ın, kendisine, "Artık halk TSK`dan hareket beklemesin.

Biz kenara çekilmişiz . " dediğini aktardı . Mütercimler , Ergenekon davasının Türkiye`nin ikinci büyük davası olduğunu söyleyerek , " Türkiye`nin ilk önemli davası 1926 yılında paşalar suikasti davasıydı . " dedi .


İstanbul 13 . Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen ikinci Ergenekon davasında savunma yapan Erol Mütercimler , Şener Eruygur ile Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı olduğu dönemde yaptığı bir televizyon programında Eruygur`un kendisine kızdığını ve telefon ile aradığını , Eruygur ile bu şekilde tanıştığını söyledi .

Mütercimler , Sinan Aygün`ün televizyon programları için aranan bir isim olduğunu , kendisini çok aradığını ifade ederek , " Telefon ile konuşma yoğunluğumuz 2007 yılında başladı . Ankara Ticaret Odası yayınları bana gönderiliyordu . Kendisine teşekkür etmek için arardım . " şeklinde konuştu . Bu davanın Türkiye`nin ikinci önemli büyük davası olduğunu belirten Mütercimler , " Türkiye`nin ilk önemli davası 1926 yılında paşalar suikasti davasıydı . İkinci önemli davası ise bu davadır . " dedi .


Erol Mütercimler , Mehmet Ali Birand , Rıdvan Akar ve Yalçın Küçük ile birlikte çıktıkları bir TV programında darbe yapılması konusunda TSK`ya gaz verdiği iddia edilen konuşmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu . Mütercimler , " Ordu , artık çekildi ve balkondan izliyor dedim . Bu ordu ile uğraşmayın , bu ordu eski ordu değil dedim . İçinde akademisyenlerin de bulunduğu bir ordu dedim . Zorlamayın , gelirlerse 25 yıl gitmezler dedim . " diye konuştu . Mütercimler , bu söylediği konuları kendisine Yaşar Büyükanıt`ın söylediğini ifade etti . Mütercimler , " Büyükanıt , `artık halk TSK`dan bir hareket beklemesin . Biz kenara çekilmişiz . Balkonda bile değiliz , sanala geçtik , hiç yokuz . Halk isterse sivil toplum örgütlerini harekete geçirsin . ` dedi . Bunu Yaşar Büyükanıt , kendi hanımının da aralarında bulunduğu bir ortamda söyledi . " ifadesini kullandı .

Bu sırada Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel , mikrofon kullanmadan " Sanala geçtik demiş . Sanal ortam derken neyi kastediyor? " dediği duyuldu . Sanık Mütercimler ise " Sanal , yani ortada yokuz diyor . Kendilerinin hiçbir şeye karışmadığını ifade ediyor . " cevabını verdi .


Ergenekon ismini ilk kez 1997 yılında duyduğunu belirten Erol Mütercimler , " 1997 yılından bu yana ben bu ismi duyduğumda hiçbir tepki göstermiyorum . " diye konuştu . Başka bir soru üzerine de Mütercimler , Hüseyin Kıvrıkoğlu ile yaptıkları bir görüşmede kendisine Hilmi Özkök`ün İslamcı bir yapısı olduğunu , ancak bu aşamadan sonra yapılacak bir şey olmadığını belirterek , " Özkök paşa Genelkurmay Başkanı olacak . " dediğini de aktardı .