Başbakan: Üçüncü Yargı Paketinden 2 Milyon Dosya Etkilenecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üçüncü yargı reformu paketinden, mahkeme salonlarında bekleyen 2 milyon dosyanın etkileneceğini söyledi.


Erdoğan, Ulusa Sesleniş Konuşması’nda üçüncü yargı reformu paketine ilişkin ayrıntılı bilgiler verdi. Yapılan düzenlemeyle hiçbir vatandaşın artık basit suçlar kapsamına giren suçlar nedeniyle hâkim önüne çıkmak zorunda kalmayacağını dile getiren Erdoğan, Molotof atanların ise patlayıcı madde kullanma suçundan cezalandırılacağını açıkladı. Erdoğan, “Yani Molotof Kokteyli kullanan artık elini kolunu sallayarak dolaşamayacak. Her suçun nasıl cezai müeyyidesi varsa bunun da artık cezai müeyyidesi var.” dedi.

23 BİN KİTAP ÖZGÜRLEŞECEK

Hiçbir vatandaşın ömür boyu sabıkalı sayılmayacağını kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu: “Kamuoyunda uzunca bir süredir tartışılan tutukluluk meselesine ilişkin yeni bir çerçeve çizdik. Tutuklamanın alternatifi olarak, adli kontrol tedbirinin kapsamını genişletiyoruz. Ayrıca, tutuklama kararının verilmesini zorlaştırıyoruz. Kuvvetli suç şüphesi, tutuklama nedenlerinin varlığı, tedbirin ölçülü olup olmadığı artık güçlü şekilde gerekçeli olacak. Diğer yandan yolsuzlukla mücadeleyi daha da etkin kılıyoruz. Özel yetkili mahkemelerde savunma hakkının kullanımını genişletiyoruz. Yaptığımız en önemli düzenlemelerden biri de, ifade ve yayın özgürlüğünün önündeki mevcut engelleri kaldırmak noktasındadır. Yine bu kapsamda ele alınabilecek bir düzenlemeyi yapıyoruz, yayın durdurma cezasını kaldırıyoruz. Daha önceden verilmiş tüm toplatma kararlarını hükümsüz hale getiriyoruz. Adli para cezasının, ya da üst sınırı 5 yıldan fazla olmayan hapis cezası gerektiren bir suçtan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmaların ertelenmesine imkân sağlıyoruz. Bu sayede, şu anda hakkında dava açılmış olan onlarca gazetecinin davası da işlemden kalkmış olacak. Altı aylık bir geçiş süreci içinde, yasaklı durumda bulunan 23 bin kitap özgürleşecek. Böylece Türkiye hem yargı ayıplarından, hem de yargı yükünden ciddi biçimde arınmış olacak.”

Söz konusu düzenlemelerin Türkiye'nin demokrasi standartlarını daha da yükselteceğini kaydeden Erdoğan, dünyadaki itibarını daha da arttıracağını vurguladı.