Başbakan: Sarkozy Dönemindeki Fransa Hezeyanları Temel Alıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Senatosu’nda kabul edilen inkar yasasını eleştirerek, “Aydınlanma Çağı'ndaki Fransa, aklı merkeze alan bir Fransa'ydı.

Sarkozy dönemindeki Fransa ise dogmaları, önyargıları, hezeyanları temel alıyor.” dedi.

Başbakan Erdoğan, Ulusa Sesleniş konuşmasında dış politikaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gerek Irak'ta, gerek Suriye'de son dönemde ortaya çıkan manzaralardan hoşnut olmadıklarına işaret eden Erdoğan, mezhep çatışmalarının, kardeş kavgalarının bir an evvel son bulması gerektiğini dile getirdi. Türkiye’nin bu konularda tavrının çok net olduğunu belirten Erdoğan, “Bizim bölgede hiçbir zaman etnik ve mezhebi bir yaklaşımımız olmadı. Nitekim tüm Iraklıların, birlik ve beraberlik içinde, yeni ve güçlü bir Irak inşa etmeleri en büyük arzumuzdur. Aynı şekilde Suriye için de benzer bir yaklaşımı esas alıyoruz. Suriyelilerin özgürlük ve demokrasi adına meşru ve haklı taleplerini destekliyoruz. Biz bölgemizdeki her meseleye istikrar, huzur, refah ve barış ekseninde yaklaşıyoruz. Bu şuurla yaptığımız dostane tavsiyelere, komşularımızın kulak vermelerini diliyoruz.” dedi.

FRANSA ORTAÇAĞ ZİHNİYETİNİN HORTLAMASINA ÖNCÜLÜK ETTİ

Fransa Ulusal Meclisi’nin ardından Fransa Senatosu'nda da kabul edilen inkar yasasını eleştiren Erdoğan, tarihte aydınlanmanın öncüsü olmakla övünen bir devletin, bugün karanlık orta çağ zihniyetinin hortlamasına öncülük ettiğini dile getirdi. İkinci dünya savaşından sonra, Avrupa içinde bir daha çatışma yaşanmaması için birlik kurmayı esas alan Fransa’nın, bugün ayrımcılığın, ırkçılığın, çatışmanın dilini kullandığına dikkat çeken Erdoğan, bu konuda Türkiye’nin gerekli uyarıları yaptığının altını çizdi. “Ne var ki Sarkozy, yaklaşan seçimlerde birkaç bin oy devşirme uğuruna, Avrupa değerlerini ayaklar altına almaktan çekinmemiştir.” diyen Erdoğan, Fransa Ulusal Meclisi'nde ve Senato'da kabul edilen bu teklifin Türkiye için tamamen yok hükmünde olduğunu vurguladı. Sarkozy'nin Fransa’sının, parlamentoda tarih yazmaya kalkışarak çok tehlikeli bir sürecin kapısını zorladığını kaydeden Erdoğan, şu çağrıda bulundu: “Onun için biz Türkiye olarak, Fransa'da filizlenmekte olan bu zehirli sarmaşığın daha fazla sulanmaması için Fransız dostlarımızın, Fransa halkının sesini yükseltmesini bekliyoruz. Bu aşamada, yasa teklifine karşı oy kullanan senatörlerin, Anayasa Konseyi'ne başvurmaları için gerekli girişimleri sürdürüyoruz. İnanıyorum ki, Fransa'daki aklıselim, Sarkozy’nin öncülük ettiği bu ırkçı ve ayrımcı gidişata, bu Türkiye düşmanlığına dur diyecektir.

Türkiye büyük bir ülkedir ve büyüklüğüne yakışır bir şekilde hareket edecektir. Gelişmenin seyrine göre tavır takınacak, yaptırımlarımızı etaplar halinde uygulamaya koyacağız.”