Araçların Egzozlarından Çıkan Gazlar Zehirliyor



Aşırı soğukların yaşandığı bugünlerde hava kirliliği de Kars’ta hayatı tehdit ediyor . Soba bacalarından çıkan dumanların , kara bulutla kapladığı ilde problemin çözümü için doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması gerektiği belirtiliyor . Bir diğer hava kirliliğinin sebebi olarak araçların egzozlarından çıkan karbonmonoksit gazı gösteriliyor .


Kars İl GARD sorumluları , karbonmonoksit gazının yüzde 80`lere varan oranlarda havada asılı kaldığını , kirli gazların aynı zamanda binaların , anıtların , heykellerin üzerine sindiğini ve zamanla kirlenmeye neden olduğunu belirtti . Özellikle okulların ikinci dönemlerinin açılacağı şu zamanlarda trafiğin çok yoğun olacağını ; otomobil , kamyon ve diğer araçların egzozlarından yayılan gazların sağlığı , özellikle de çocukları olumsuz etkileyeceğini belirtti . Uzmanlar , " Çocuklarımızı bu konuda uyarmamız ve bilgilendirmemiz gerekmektedir . Egzozlarından çıkan siyah dumanların bileşiğinde bulunan gazlar , kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltmakta , doku , kemik ve sinir sistemlerine zarar vermektedir . " uyarısında bulundu .

İngiltere`de yapılan bir araştırmanın , çocuklarda görülen kanserin büyük ölçüde egzozlardan yayılan gazların neden olduğu hava kirliliğinden kaynaklandığını ortaya koyduğuna dikkat çeken İl GARD sorumluları , " İngiliz Journal of Epidemiology and Community Health dergisinde yayımlanan araştırmada , özellikle dizel motorlu araçların yaydığı karbonmonoksit ve bütadien 1 . 3 gazlarının çocuklarda görülen kanserin başlıca sorumlularından biri olduğu belirtilmiştir . " dedi .

Egzoz gazlarının yanı sıra sigara , hava kirliliği , fabrika dumanları , endüstriyel buharların aynı zamanda insan cildini olumsuz yönde etkilediği kaydedildi . Araştırmaların , yaşlanmaya bağlı cilt sorunlarının yüzde 80-90`ının çevresel zararlardan meydana geldiğini gösterdiği ifade ediliyor . Bu konuda yapılması gereken ilk işin ise araçların egzoz gazı emisyon ölçümlerini zamanında yaptırmaları olduğu belirtiliyor . İl GARD sorumluları , egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırmayan araçların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bin 600 liraya varan cezalara çarptırılacağına dikkat çekiyor .