Tüzük Kurultayını Bir Demokrasi Şölenine Çevireceğizankara

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tüzük kurultayını bir demokrasi şölenine çevireceklerini belirterek, ``Eski alışkanlıklarımızı, kişisel çekişmeleri alıp çöp sepetine atacağız`` dedi.

  Sosyal Demokrasi Derneği ' nce Ankara Palas ' ta düzenlenen ' ' Dayanışma Gecesi ' ' ne , Kılıçdaroğlu ile eşi Selvi Kılıçdaroğlu , DSP Genel Başkanı Masum Türker , bazı CHP ' li milletvekilleri ve davetliler katıldı .

Gecede bir konuşma yapan Kemal Kılıçdaroğlu , CHP ' nin Türkiye ' nin her sorununa çözümünün olduğunu belirterek , ' ' İktidar olmanın yolu kişisel egoları yenmekten geçer . Koltuğu , hırsı bir tarafa bırakıp daha farklı bir pencereden dünyaya bakmamız , kişisel çekişmeleri bir tarafa bırakmamız lazım ' ' diye konuştu .

' ' Bölünüyoruz , neden bölünüyoruz? Ayrışıyoruz , neden ayrışıyoruz? ' ' diye soran Kılıçdaroğlu , konuşmasını şöyle sürdürdü : ' ' İnsan bizim odağımız diyoruz . İnsana saygı duyacağız . Görevimiz , insanın kimliği , inancı ne olursa olsun onun sorunlarını çözmek . Peki niye bölünüyoruz o zaman böyle bir hedefimiz varsa? Farklı bir anlayışı sosyal demokratların önüne koymak durumundayız . Benim görevim bu .

Tüzük kurultayı yapacağız . Hiç kimse çıkıp söylemedi , ' Biz niye tüzük kurultayı yapıyoruz? ' Kişilerin o hakkı varsa , imzalarını atmışlardır . Tüzük kurultayını toplayacağız , söz verdim . Buradan da söz veriyorum , o tüzük kurultayını bir demokrasi şölenine çevireceğiz . Kimseye kızmayacağız , kızmaya hakkımız yok . ' ' Eski alışkanları bir tarafa atacaklarını ifade eden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu , ' ' Eski alışkanlıklarımızı , kişisel çekişmeleri alıp çöp sepetine atacağız . Birbirimize saygı temelinde gideceğiz . Sandık koyacağız , sandıktan kim galip gelirse , galip gelmeyen arkadaşımız koşacak önce onun elini kaldıracak ve ' sizinle beraberim ' diyecek . Bu anlayışı egemen kılarsak , iktidar kapıları elbette bize açılır ' ' şeklinde konuştu .

' ' Gelir dağılımının bu kadar bozuk olduğu bir ülkede sosyal demokratlar iktidara gelemiyorsa , dönüp kendimize bakmamız lazım ' ' diyen Kılıçdaroğlu , şunları kaydetti : ' ' Halkın kesinlikle hiçbir kusuru yok . Verdiğimiz mesajlar halktan yana olursa , onların değer yargılarına saygı içinde olursa , onları kucaklarsak niye iktidar olmayacağız? Ama ufak , kişisel hesaplarla yola çıkıp , ' biz , kimin , nerede , nasıl ayağını kaydırırız ' diye bakarsak bunlar olmaz . Güven dediğimiz ilişkiyi büyük ölçüde zedelemiş oluruz .

Seçimler olacak . Rekabet ortamı içinde olacak . Keşke mümkün olsa üç , dört genel başkan adayımız olsa . Neden olmasın? İl başkanı adaylarımız , ilçe başkanı adaylarımız olsa , demokratik yollarla yarışabilsek . Niçin bunu yapmıyoruz? Yeni bir anlayışı egemen kılacağız . Ben bu anlayışı egemen kılmak için adımımı attım . Ciddi , tutarlı bir adım olduğuna inanıyorum . Geniş kitlelerden destek bulacak bir adım olduğuna inanıyorum . Eğer bu adımı ortak atabilirsek , ne güzel bize . ' ' Konuşmasını bir fıkra anlatarak tamamlayan Kılıçdaroğlu , salondakiler tarafından uzun süre alkışlandı .

Gecede gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kemal Kılıçdaroğlu , ' ' Tüzük kurultayıyla ilgili muhalefetten ses çıkıyor . Genel başkanlığı talep edenler var , ne diyorsunuz? ' ' sorusuna , ' ' Herkes özgürce dilediğini söyleyebilir ' ' cevabını verdi .

Kılıçdaroğlu , ' ' Siz bu talebe olumlu bakar mısınız? ' ' şeklinde soruya ise ' ' Neden bakmayayım ' ' karşılığını verdi .

-DSP Genel Başkanı Türker-DSP Genel Başkanı Masum Türker de Türkiye ' de 89 bin 640 derneğin bulunduğunu , bunların yaklaşık yarısının son 9 yıl içinde kurulduğunu kaydederek , bu derneklerin çizgisinin sosyal demokrasiye uzak olduğunu ileri sürdü .

Hrant Dink davasını eleştiren Türker , ' ' Davayı , Fransa ' da senato görüşme yapmadan 4-5 gün evvel yarım yamalak tamamlamak zorunda değillerdi . Bu kadar çok davanın ertelendiği bir yerde bu da ertelenebilirdi . Ama birileri bu şekilde , yarım yamalak bitsin , 40-50 bin kişi yürüsün , oy vereceklerin kafasında bir şeyler yaratsın istedi . Ve bakın aradaki oy farkı 21 oydur ' ' dedi .

Kılıçdaroğlu ' na fezleke yazıldığı gün ' ' Bu bize de göz dağıdır , yanınızdayız ' ' dediğini hatırlatan Türker , İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ' na yapılanların da Türkiye ' ye gözdağı verme operasyonu olduğunu iddia etti .

Dayanışma ve birliktelikle çok daha iyi işlerin yapılabileceğini ifade eden Masum Türker , ' ' Sosyal demokratlara bu ülkede tek başına hiçbir zaman iktidar yetkisi verilmedi . O yetkiyi engelleyenlerin oyununu bozmak istiyorsak , aramızda liderlik kavramının gelişmesine izin vermeliyiz ' ' diye konuştu .

Sosyal Demokrasi Derneği Genel Başkanı Erol Tuncer de derneğin faaliyetleri hakkında bilgi vererek , dernek olarak her türlü eşitsizliğin karşısında olduklarını söyledi .

Gecede , CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar da türküler seslendirdi .
Kaynak: AA