Tekin: Çabamız Gençleri Sorunların Çözümünde Etkin Hale Getirmek

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin, bütün süreçlerde gençlerin görüşlerini almayı arzu ettiklerini söyledi.

Tekin: Çabamız Gençleri Sorunların Çözümünde Etkin Hale Getirmek
 

Gençlerin sadece Türkiye’nin geleceği değil , aynı zamanda sürece katkı sağlamasını bekledikleri etkin birer fert olduğunu vurgulayan Tekin , bunun da ülkenin yaşadığı dönüşümün doğal sonucu olduğunu dile getirdi .


Adana Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde düzenlenen iki günlük Bölgesel Gençlik Çalıştayı Hilton Oteli’nde başladı . Adana , Osmaniye , Hatay , Kahramanmaraş ve Mersin’den konuyla ilgili 300’e yakın katılımcının yer aldığı organizasyonda konuşan Tekin , gençlerin sadece Türkiye`nin geleceği olduğu algısını çok kabul etmediklerini söyledi .

Tekin , “Bu önerme ‘gençler geleceğimiz için önemlidir ; ama bunları çok da sürece dâhil etmemiz gereksizdir . ’ gibi bir anlayışa sebep oluyor . Bu anlamda da bir paradigma değişikliği yaşıyoruz . Gençler sadece geleceğimizin değerleri değildir ; aynı zamanda onların bugün de sürece katkı sunmalarını beklediğimiz etkin birer aktördür . Bu da bizim yeni algımızdır . ” dedi .


TÜİK`in verilerine göre nüfusun yüzde 67`sinin istihdama elverişli , yüzde 50`nin üzerindeki oranının ise istihdamın 30 yaşın altında olduğuna dikkat çeken Tekin , 14 - 29 yaş arasındaki nüfus oranının yüzde 25 civarında olduğunu düşünüldüğünde çalışma anlamında kendilerini yorucu bir dönemin beklediğini belirtti .

Tekin , şunları söyledi : “Biz asla gençliği karar mekanizmalarının dışında tutma yanlısı değiliz . Bundan sonraki bütün çabamız gençliğimizi Türkiye`nin bütün sorunlarının çözümün de etkin birer aktör haline dönüştürmektir . Bakanlık politikaları bunun üzerine bina edilmiştir . Buraya gençlerin sorunlarını kendisine dert edinmiş kamu kuruluşu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri hazır bulunuyor . Gelmeyen sivil toplum temsilcileri ise davet edildikleri halde gelmemiştir . Bu katılımcı mantığımızın doğal bir göstergesidir . ”



AYNI ZAMANDA VEBAL BAKANLIĞI

Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Doç . Dr . Basri Hakan Hakyemez de dünyada , lider ülke olma yolundaki Türkiye`nin alt yapısını oluşturacak gençliğin yetişmesi için çalıştıklarına işaret etti . Bu doğrultuda 2012 Mayıs ayında gerçekleştirecekleri Gençlik Şurası öncesi bölgesel çalıştaylar düzenlediklerini hatırlatan Hakyemez , Türkiye`nin dünyada genç nüfus itibariyle en önde gelen ülkelerden olduğunu vurguladı .

Ülkenin genç nüfus bakımından demografik bir fırsat penceresine sahip bulunduğunu açıklayan Hakyemez , “Bu anlamda 2040 yılına kadar böyle fırsata sahip başka bir ülke sayısal bakımdan son derece azdır . Aynı zamanda biz bu bakanlığa ‘vebal bakanlığı’ diyoruz . Çünkü gençlik bu bakanlığa emanet edilmiş durumda . Bizler –Necip Fazıl’ın dediği gibi devler gibi adımlar atabilmek için karıncalar gibi çalışmak zorundayız . Ülkemizde sadece 1988’de Hasan Celal Güzel döneminde bir Gençlik Şurası yapılmıştır . Bizde işe buradan başlayarak 81 ilin gençlerin dinlemek üzere 16 bölge belirledik . ” şeklinde konuştu . Gençliğin inşa edileceği politika belgelerini geçlerle birlikte hazırlanacağını aktaran Hakyemez , kitaplaştıracakları çalıştay raporlarını tozlu raflarda bırakmayacaklarını sözlerine ekledi .



GENÇLER BAKANLIK DÜZEYİNDE TEMSİL EDİLİYOR

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise gençlerin taşıdığı önem ve değer itibariyle bakanlık düzeyinde temsil edildiğini kaydetti . Bakanlığın çalışmalarının somut bir şekilde illere yansıdığını ifade eden Coş , gençlerin teminatı , konumları ve toplumdaki ağırlıkları itibariyle de gençlerin özel bir önem teşkil ettiğinin altını çizdi . Coş , şöyle devam etti : “Ben inanıyorum ki gençlerimiz sadece geleceğimizin değil , aynı zamanda demokrasimizin , cumhuriyetimizin teminatıdır . Bundan dolayı gençlerin en iyi şekilde yetişmesi , sorunlarının çözülmesi büyük önem taşımaktadır . İlimizde 1 milyondan fazla genç var . Bu gençlerin en güzel şekilde eğitilmesi ve zararlı alışkanlıklardan korunması devletin görevidir . Kentteki tüm kurumlar gençlerin korunması için koordinasyon içinde çalışmaktadır . ”

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise bölgesel gençlik çalıştayının 5 milyon nüfusu ilgilendirdiğini hatırlattı . Türkiye`nin en büyük zenginliği ve dünyanın en fazla çekindiği tek konunun sahip olunan gençlik potansiyeli olduğunu belirten Aldırmaz , Adana`da gençlerin ihtiyaçlarını önemsediklerini açıkladı . Risk bölgelerindeki mahallelerde yaklaşık 3 bin öğrenciye spor ve sanat konusunda destek verdiklerini hatırlatan Aldırmaz , Sevgiye Uzanan Eller ve benzeri projelerle risk bölgelerindeki çocuklara sahip çıktıklarını kaydetti . Aldırmaz , “Anneler ağlamasın , çocuklarımız boğulmasın sloganıyla şehirde 41 yüzme havuzu kurduk . Ayrıca 7 yüzme havuzunun inşaatı devam ediyor . 38 çim sahamız var . Yeni tesislere ihtiyacımız var . İldeki 2 milyon nüfusun yüzde 25’i gençlerden oluşuyor . Bunlara spor yaptırmamız lazım . ” diye konuştu .

28-29 Ocak tarihlerinde sürecek Bölgesel Gençlik Çalıştayı “Gençliğin altyapısı , sosyal hayatta gençlik , sağlık-spor ve çevre , etik ve insani değerler , demokrasi ve katılım bilinci” başlıkları altında yapılacak . Programın açılışına AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan , Şükrü Erdinç , Vali Yardımcısı Halis Aslan’ın yanı sıra çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisi katıldı .