''Sarkozy çok tehlikeli bir oyun oynuyor''

Dışişleri Bakanı Ahnmet Davutoğlu'nun Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'e olan tepkisi devam ediyor.

''Sarkozy çok tehlikeli bir oyun oynuyor''
  Dışişleri Bakanı Ahnmet Davutoğlu , Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ' nin Türkiye ' ye geçen Perşembe gönderdiği mektupla hiç bir ülkeyi hedef almadıkları yönündeki sözlerine , ' ' Görünen köy kılavuz istemez ' ' sözüyle tepki gösterdi .

Rusya ve Türkiye arasında Üst Düzey İstişare Konseyi ( ÜDİK ) bünyesinde oluşturulan Ortak Stratejik Planlama Grubu toplantısına katılmak için Moskova ' ya gelen Davutoğlu , temaslarının ardından Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı .

Davutoğlu , Sarzkozy ' nin geçen Perşembe günü gönderdiği ve sözde Soykırımın inkarının reddinin cezalandırılmasıyla ilgili yasada herhangi bir ülkeyi hedef almadığı yolundaki sözünü nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine , Türkiye ' nin hangi kararın kimi hedef aldığına dair yeterli bir devlet birikimi olduğunu belirterek , ' ' Bizde bir deyim vardır . Görünen köy kılavuz istemez ' ' ifadesiyle tepki gösterdi .

Yasanın hiçbir ülkeyi hedef almadığı iddiasının doğru olmadığını ifade eden Davutoğlu , ' ' Türkiye kimin , hangi yasanın neyi hedef aldığı konusunda yargıya varacak kadar güçlü bir devlet tecrübesine sahip . Bizde görünen köy kılavuz istemez diye bir tabir var . Niçin şimdi çıkarıldığı ve zamanlaması bile neyi hedeflediğini açık bir şekilde ortaya koyuyor ' ' dedi .

Sarkozy ' nin sadece Ermeni seçmenleri değil , İslam ' a karşı fobileri olan ve Türkiye ' nin AB üyeliğine karşı çıkan aşırı sağcılara da bu yasayla mesaj vermek istediğini ifade eden Davutoğlu , ' ' Aşırı sağ seçmen , radikal milliyetçi çevreler ve İslamofobi çevrelere yönelik bu tür manevralar çok tehlikeli bir oyun ve Avrupa kültürünü tehdit ediyor . Biz de şimdi böyle bir manevra ile karşı karşıyayız . Bizim açımızdan bu yasanın neyi hedeflediği gayet açıktır ' ' şeklinde konuştu .

Davutoğlu , 60 senatörün Anayasa Konseyi ' ne yasayı götürerek olumsuz sürecin sonlandırılmasını sağlamasını arzu ettiklerini belirterek , ' ' Sağduyu senatörlerin başvurusunu Konsey üyelerinin hemen değerlendirmeye almasını gerektirir . Fransa senatosunun seçkin üyelerinin vicdanının seslerini dinleyerek 60 imzaya ulaşacaklarına inanıyoruz . Böylece akl-ı selim galip gelirse olumsuz sürecin de önüne geçilmiş olur ' ' ifadesini kullandı .

- ' ' Arap Ligi ' nin Suriye inisiyatifinin sonuçlarını bekliyoruz ' ' -
Lavrov ile görüşmeleri sırasında Orta Doğu ' da yaşanan gelişmeleri değerlendirme imkanı bulduklarını vurgulayan Lavrov , Libya ve Mısır ' daki olaylar geliştiğinde yaptıkları gibi Suriye , İran ve füze kalkanı konularını ayrıntılı bir şekilde ele aldıklarını söyledi .

Suriye konusunda Rus tarafına Türkiye ' nin halkların demokratik talepleri yönündeki tutumunu anlattıklarını , Rusya ' nın da Libya örneğinin tekrarlanması konusunda duyduğu kaygıyı aktardığını söyleyen Davutoğlu , ' ' Suriye ' de akan kanın durması , reformların sözde değil de alanda , fiiliyatta , görünür şekilde uygulanması için yapılması gerektiğini vurguladık ' ' diye konuştu .

Davutoğlu , Suriye sorununu önce kendi içinde çözmesi için ardından Türkiye ile birlikte çözmesi için çalıştıklarını kaydederek , ' ' Suriye yönetimi tüm bu çabalara rağmen baskıcı politikalarla daha çok sivilin yaşamına neden olacak politikalarına devam etti . Biz de bölgesel inisiyatifleri harekete geçirdik . Arap Ligi ' nin çalışmalarına katkıda bulunduk ' ' dedi .

- ' ' Türkiye hiç bir zaman tek taraflı bir müdahale politikası izlemedi ' ' -
Suriye sorununun bölgesel olarak çözüme kavuşturulması yönündeki çalışmalara hala destek vermeye devam ettiklerini söyleyen Davutoğlu , ' ' Türkiye hiçbir zaman tek taraflı olarak bir müdahale politikası izlemedi . Ama gelinen bu aşamada artık herkesin uluslararası sorumluluklarını yerine getirmesi lazım . Çünkü kriz hala devam ediyor ' ' ifadesini kullandı .

Rusya ' nın daha önceki tecrübelerden kaynaklanan bir kısım kaygılarının olduğuna değinen Davutoğlu , Suriye ' de daha fazla insan kaybına yol açacak sürecin yolunun açılmasından kaygı duyduklarını dile getirdiğini söyledi .

Davutoğlu , Rusya ' nın Libya tecrübesinden kaynaklanan endişelerini anladıklarını belirten Davutoğlu , ' ' Ortada bir kriz ve insan kayıpları var . Her gün ölümlerin sürdüğü bir çatışma ortamı var . Bunun daha da nüksetme tehlikesi var ' ' dedi .

Suriye ' ye yönelik herhangi bir askeri müdahale olup olmayacağı yolundaki bir soru üzerine de Davutoğlu , ' ' Şu anda Arap Ligi ' nin inisiyatifi var . Önce bunun neticesini görmemiz lazım . İnsani boyutlu krizin büyümesi durumunda neler olacağını o zamanki şartlar belirler . Şu anda Arap Ligi inisiyatifinden sonuç alınmasını umuyoruz ' ' diye konuştu .

-Rusya ile ilişkiler . . .
Davutoğlu , bir başka soru üzerine Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin rutin ikili ilişki bağlamından çıkarılarak , ortak stratejik planlama yapısına dönüştüğünü kaydeden , ' ' Rus meslektaşlarımızla görüşmelerde Balkanlar , Kafkaslar , Orta Doğu , Orta Asya ve Karadeniz güvenliği dahil bir çok konuyu ele alma imkanımız oldu . Türkiye ve Rusya ' da seçimler oldu . Ticari , ekonomik ve enerji alanındaki ilişkileri ele aldık . İki ülke arasında kurulan Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısı yılın ikinci yarısında planlanıyor . Alt yapı ve yıllık programları da ele alma imkanımız oldu . Serbest vize muafiyetinin geliştirilmesi ile ilgili konuları ele aldık ' ' dedi .

- ' ' Füze kalkanı ' ' -
Davutoğlu , Türkiye ' de aktif hale gelen füze savunma radarıyla ilgili olarak Lavrov ile görüşmesinde ayrıntılı bir değerlendirmede bulunduklarını belirterek , ' ' Rusya-İran ilişkileri ve füze savunma sistemi arasında bir denge oluşturduk . Hiçbir NATO metninde herhangi bir komşu ülkenin adının geçmesine izin vermedik ' ' diye konuştu .

Herhangi bir komşu ülkenin adının NATO metninde zikredilmesine izin vermemelerinin ilkesel bir durum olduğunu vurgulayan Lavrov , ' ' NATO ' nun savunmaya dönük kendi güvenlik kaygıları var . Rusya ile ilişkilerimiz açısından herhangi bir farklı gündemin olmasına izin vermeyiz . Açıkça görüşlerimizi paylaşıyoruz ' ' dedi .