Milli Eğitim Bakanı'ndan İstiklal Marşı Açıklaması

Milli Güvenlik derslerinin kaldırılmasının ardından bu soru Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'e soruldu...

Milli Eğitim Bakanı'ndan İstiklal Marşı Açıklaması
  Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer , okullarda İstiklal Marşı okunmasının zorunlu olmaktan çıkarılmasının söz konusu olmadığını belirterek , ' ' Olabilir mi sizce? Bu ülkede İstiklal Marşı ' ndan daha çok bizi bir araya getiren kaç tane değerimiz var ki? ' ' dedi .

Dinçer , İzmir Valiliğinin toplantı salonunda İzmir Milli Eğitim Müdürü ve ilçe milli eğitim müdürleriyle bir araya geldi .

Basına kapalı toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Dinçer , Çeşme ' deki sempozyumun açılışı için geldiği İzmir ' de kentin eğitim sorunlarını bütün olarak masaya yatırmak amacıyla çalışma yürüttüklerini söyledi .

Bakan Dinçer , İzmir ' de eğitim açısından sevindirici bir durumla karşı karşıya olduklarını belirterek , şöyle devam etti :

' ' Göreli olarak İzmir ' in eğitimde oldukça iyi olduğunu ifade etmem gerekiyor . 2002 yılından bu zamana kadar ortaya konulan performansın da ciddi katkısının olduğunu belirtmek gerekir . 2002 yılında İzmir ' de 14 bin 101 adet derslik varken , 2011 yılında 21 bin 340 ' a çıkmış durumda . Bu dersliklerden önemli miktarını hayırseverlerimiz yaptırmış , onlara teşekkür ediyorum . Ama hala İzmir ' de 2 bin 150 civarında dersliğe ihtiyacımız var . Bunlarla alakalı da katkılarını bekliyoruz .

2002 yılında İzmir ' de okul öncesi eğitimde oranımız yüzde 12 ' ydi . Türkiye ortalaması yüzde 5 ' ti , bu ortalamaya göre iyiydi . Bugün bu oran İzmir ' de ortalama yüzde 92 ' ye çıkmış durumda . Yoğun göç alan ilçelerimizi hariç tutarsak pek çok ilçede bu oran yüzde 100 ' e ulaşmış durumda . Bu , çok sevindirici bir durum . ' '

İlköğretimde okullaşma oranının yüzde 100 , orta öğretimde ise yüzde 90 ' ının üzerinde olduğunu dile getiren Dinçer , şöyle dedi :

' ' İzmir ' de içinde bulunduğumuz durum tüm Türkiye ' de Milli Eğitim Bakanlığı olarak ulaşmaya çalıştığımız hedefleri başardığımızı gösteriyor . Türkiye ' de okul öncesi eğitimde yüzde 67 ' lerdeyiz , ilköğretimde yüzde 98 . 5 civarındayız . Orta öğretimde yüzde 69 ' lardayız . Orta öğretimde de yüzde 100 ' e ulaşacak şekilde yeni bir hedef belirledik İzmir için .

İzmir , mesleki eğitimde de iyi durumda . Türkiye ' nin diğer illeriyle mukayese edildiğinde , Türkiye ortalaması ile karşılaştırıldığında İzmir ' deki mesleki eğitim iyi konumda gözüküyor . Türkiye ' de genel orta öğretim içinde mesleki eğitimin oranı yüzde 49 ' lardayken İzmir ' de yüzde 54 civarında . ' '

ÖĞRENCİ SAYISI
Bakan Dinçer , İzmir ' de 2002 ' den bu yana bin 148 derslikte 42 bin 464 bilgisayarla bilişim teknoloji sınıfları kurduklarını , okulların yüzde 90 ' ından daha fazlasında ADSL bağlantıları , kalanında uydu bağlantısı ile internet hizmeti sunduklarını ifade ederek , İzmir ' in bu sorunu da çözmüş göründüğünü vurguladı .

Türkiye ' de ilköğretimde derslik başına düşen ortalama öğrenci sayısının 31 ' e kadar düştüğüne , 2002 yılında bu sayının 45 ' ler civarında olduğuna değinen Dinçer , ' ' İzmir ' de bu oran 28 ' e inmiş vaziyette . Orta öğretimde , özelikle mesleki eğitimde sınıf başına öğrenci sayımız biraz yüksek , 40 civarında . Bu bize İzmir ' le ilgili , bundan sonra yapacağımızla ilgili yol gösteriyor ' ' diye konuştu .

Dinçer , İzmir ' de 32 bin 25 öğretmenin görev yaptığını , 160 kurumda da 15 bin 162 civarında engelli öğrenciye hizmet verdiklerini belirterek , ' ' 2012 yılı itibarıyla anaokulu , ilköğretim okullarının bakımlarıyla , onarımlarıyla alakalı olarak İzmir ' e 21 milyon 751 bin 851 lira kaynağı ayırdık , gönderdik . Önümüzdeki ay içinde de orta öğretim yatırımlarıyla ilgili kararlarımızı vereceğiz ve kaynaklarımızı İzmir ' e tahsis edeceğiz ' ' dedi .

MİLLİ GÜVENLİK DERSİNİN KALDIRILMASI
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Dinçer , ' ' Milli güvenlik ' ' dersinin kaldırılmasıyla ilgili soru üzerine , şunları söyledi :

' ' Milli güvenlik dersinin amacına baktığımızda daha çok öğrencilerimize tarih şuuru vermek , aidiyet duygusu kazandırmak , vatan sevgisi aşılamak , Türk Silahlı Kuvvetlerinin yapısı hakkında bilgi vermek olarak kurgulanmış .

Biz bu konuları sosyal bilgiler , vatandaşlık bilgisi , tarih dersi , Atatürk ilke ve inkılap tarihi derslerinde inceleme imkanına sahibiz . Dünyada ve Avrupa Birliği ülkelerinin hiçbirinde konuyla ilgili benzer bir ders söz konusu değil . Sadece Polonya ' da ' Savunma Eğitimi ' ismiyle bir ders uygulanmakta . Onun dışında aidiyet duygusunu , tarih bilincini , vatandaşlık haklarıyla ilgili hususları birçok ülke benim az önce ifade ettiğim derslerde incelediği gibi , din derslerinde bile bunları veren ülkeler bulunuyor . Biz , dünyadaki uygulamaları gözden geçirdik . Ülkemizdeki konuyla ilgili eleştirilere baktık ve milli güvenlik dersinin kazanımlarını korumak şartıyla dersin bizatihi kendisini kaldırmanın uygun olacağına karar verdik . ' '

ANDIMIZ VE İSTİKLAL MARŞI
Dinçer , bir gazetecinin , ' ' Andımız ne zaman kalkacak? ' ' yönündeki sorusuna karşılık , ' ' Bu tür konuları , bir çalışmaları olduğunda veya tamamladıklarında paylaştıklarını ' ' dile getirerek , ' ' Birilerinin talebi üzerine veya birtakım spekülatör talepler üzerine ben doğrusu değerlendirme yapmak istemiyorum . Böyle bir çalışma olduğunda sizlerle paylaşacağım . Şu anda böyle bir çalışma yok ' ' diye konuştu .

Dinçer , okullarda İstiklal Marşı ' nın okunmasının zorunlu olmaktan çıkacağını yönündeki iddiaların bulunduğunun belirtilmesi üzerine , ' ' Olabilir mi sizce? Bu ülkede İstiklal Marşı ' ndan daha çok bizi bir araya getiren kaç tane değerimiz var ki? Dolayısıyla bu tür tartışmaları yapmanın çok makul olmadığını düşünüyorum . Saydam bir şekilde Milli Eğitim Bakanlığında yapmakta olduğumuz çalışmalar ve kararlarımızı sizinle paylaşıyoruz ' ' dedi .

' ' Arapça ' nın zorunlu ders olmasına ilişkin çalışma var mı? ' ' yönündeki soruya , ' ' İhtiyaç var mı Türkiye ' de öyle zorunlu bir derse ' ' yanıtını veren Dinçer , isteyenlerin Arapça ' yı seçmeli ders olarak alabileceğini ifade etti .

Bakan Dinçer , bir gazetecinin ' ' İzmir Büyükşehir Belediyesi okullara süt yardımı yaptı , sizin tarafınızdan ilgili müdürlükler okullara yazı gönderdi , ' ne kadar dağıtıldı ' diye . Bunda amaç neydi? ' ' sorusu üzerine , şunları kaydetti :

' ' İzmir ' de süt dağıtıldığını da bilmiyorum , ' ne kadar süt dağıttınız ' sorusu hakkında da bilgi sahibi değilim . Ama biz Milli Eğitim Bakanlığı , Tarım Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı birlikte çalışarak , Sağlık Bakanlığının da desteğiyle ilköğretim okullarımızın özellikle birinci kademesinde süt dağıtımıyla ilgili bir program üzerinde çalışıyoruz . ' '

Bakan Dinçer , daha sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu , kaymakamlar ve ilçe belediye başkanları ile de toplantı yaptı .