Amerikan Npr Radyosunda Türkiye Tartışıldıwashıngton

ABD`nin saygın gazetelerinden The Washington Post`un köşe yazarı Jackson Diehl, Ortadoğu`da Mısır, Irak gibi ülkelerin Türkiye`yi model almasını umduğunu, Türkiye`nin, özellikle de hızla gelişen ekonomisiyle başta Mısır olmak üzere bölge ülkeleri için önemli bir model olabileceği söyledi.

  Amerikan Ulusal Kamu Radyosu ' nda ( NPR ) katıldığı bir programda sunucu Neal Conan ' ın Türkiye ' ye dair sorularını yanıtlayan Diehl , Türk-Amerikan ilişkilerinin tamamen mükemmel olmadığını , inişler-çıkışlar yaşandığını , ancak genel anlamda iki tarafın da olumlu bir noktaya ulaştıklarını hissettiğini belirtti .

' ' Türkiye ' de gazetecilere , ordudaki muhaliflere ve diğer laik güçlere karşı çok fazla baskı uygulandığını ' ' öne süren Diehl , buna karşın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin Kürtlerin haklarıyla ilgili önceki tüm hükümetlerden çok daha fazla destekleyici olduğunu vurguladı . Diehl , ancak son zamanlarda bazı Kürt kökenli milletvekillerinin cezaevinde olduğuna değinerek , ' ' Toplamına baktığınızda ortada karışık bir tablo var . Ama bir noktada önceki hükümetlerden daha iyi olduğu söylenebilir ' ' dedi .

Röportaj sırasında kanalı arayan bir Amerikalı , bu yıl ve geçen yıl birkaç ay Türkiye ' de kaldığını ve bir Türk ile evli olduğunu belirterek , kadın olarak Türkiye ' deyken nasıl giyineceği ya da nasıl davranacağı yönünde herhangi bir rahatsızlık hissetmediğini ve tehdit almadığını söyledi .

Diehl de bu konuda Türkiye ' nin bölgedeki diğer ülkelerden çok daha farklı olduğunu söyledi . Ülkede bazı kesimlerin Erdoğan hükümetinin kadınlara yönelik niyetlerinden şüphe duyduğunu belirten Diehl , ancak Türk hükümetinin hazırlamakta olduğu yeni anayasada kadınlara yönelik bazı hakların genişletildiğini ifade etti .

Bir soru üzerine Diehl , Türkiye ' nin , bir zamanlar yakın müttefiki olan Suriye konusunda , bu ülkedeki olayların başlamasından ve Esad rejiminin reform çağrılarını reddetmesinden sonra tamamen taraf değiştirdiğini ve hatta Suriye ' deki muhalif grupları desteklediğini ifade etti .

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin bozuk olduğuna da değinen Diehl , ' ' Ama İsrail ' e karşı güç kullanma tehdidinin ciddiye alınmaması gerektiğini düşünüyorum ' ' dedi . Diehl , geçen yıl iki ülke arasındaki görüşmelerde Türkiye ' nin gerçekten esnek davrandığını ve İsrail kabinesinde çoğunluğun kabul ettiği bir noktaya ulaşıldığını , ama son dakikada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ' nun bunu kabul etmediğini hatırlattı .

Bir soru üzerine , iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesinin Ortadoğu barış süreciyle de alakalı olduğuna dikkati çeken Diehl , ' ' Eğer barış sürecinde bir ilerleme olursa , Erdoğan gibi bazı liderler için İsrail ' e karşı dostça davranmak daha kolay bir hale gelir ' ' dedi .

Diehl , ABD Başkanı Barack Obama ile Başbakan Erdoğan arasında Toronto ' daki G-20 zirvesi sırasındaki uzun görüşmeden de bahsederek , iki liderin bu görüşme sonrasında bir şekilde uzlaşıya vardığını söyledi . Diehl , ' ' O günden bu yana bana söylenen , Obama ' nın geçen yıl İngiltere Başbakanı David Cameron hariç , Erdoğan ' la diğer bütün liderlerden daha çok telefon görüşmesi yaptığı şeklinde ' ' ifadesini kullandı .

Libya ve Suriye gibi alanlarda Türkiye ile ABD ' nin bakışlarının büyük oranda birbiriyle örtüştüğünü vurgulayan Diehl , bir soru üzerine , Türkiye ' nin özellikle de hızla gelişen ekonomisiyle başta Mısır olmak üzere bölge ülkelerine önemli bir model olabileceğini söyledi .

Diehl , sunucunun , ' ' Eğer şanslıysak , Mısır ve Irak gibi ülkelerin Türkiye ' yi model alabileceğini söylüyorsunuz ' ' yorumu üzerine , şunları kaydetti : ' ' Böyle olacağını umuyorum . Ortadoğu ' da şu anda farklı türden bir İslami hareket ortaya çıkmakta . İran gibi yerlerdeki köktendinci , batıya düşman ve terörle bir şekilde bağları olan İslami hareketleri görmeye alışığız . Şimdiyse , şiddeti terk edeceğini söyleyen , batı ile çok daha fazla işbirliği niyetini ortaya koyan bir İslami hareket türü görüyoruz . Bizimle işbirliği de yapabilirler , düşman da olabilirler . Ama peşinen onların bize düşman olacağı yönünde bir hükme varmak yerine , onlarla birlikte çalışmayı denemeliyiz ' ' .
Kaynak: AA