Bm Genel Sekreteri Ban: Çözüm İçin Umutvar Olmaya Devam Edelim

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 5.

  üçlü Kıbrıs zirvesinden sonra detaylar hakkında konuşamayacağını belirtip , ‘‘Çözüm için umutvar olmaya devam edelim’’ dedi .

BM’nin New York’taki Genel Merkezi’nde aylık basın toplantısını düzenleyen Ban , bir gazetecinin sorusu üzerine , iki lider arasında devam eden görüşmelere kendisinin de katıldığını ve görüşmede ele alınan konuların sorunun çözümü adına çok önemli olduğunu aktardı . Zirvede masaya gelen konuların sürecin devamı açısından çok önem arz ettiğine işaret eden Ban , ‘‘Bu nedenle iki lidere de belirlenen konular üzerinde görüşmelerini sürdürmelerini söyledim’’ dedi .

Taraflar arasında hala dönemsel başkanlığın nasıl yürütüleceği , nasıl bir sıra izleneceği gibi anlaşmazlıkların sürdüğüne işaret eden Ban , bunun en önemli çözülmesi gereken sorun olduğunu kaydetti .

Bir diğer sorunlu olan konunun da mülkiyet meselesi olduğunu belirten Ban , iki liderin iki hafta içinde mülkiyetin güneyde mi kuzeyde mi olduğu konusunda bir takvim belirleyeceklerini söyledi . İki liderin bu sayede bir mekanizma geliştireceğini aktaran Ban , bu vesile ile değişim olacak toprakların nasıl kullanılacağına dair de bir yol belirleneceğini kaydetti . Sorunlu olan bir başka konunun da taraflar arasında vatandaşlık meselesi olduğunu hatırlatan Ban , bu ana konunun çözümü çözüldüğü takdirde Kıbrıs Federal Birliği’nde kimlere vatandaşlık verileceğinin de kararlaştırılacağını aktardı . ‘‘Benim iki tarafa da önerim nüfus sayımı yapmaları’’ diyen Genel Sekreter bu verilerin BM gözlemcisinin de elinde olması gereken bir bilgi olduğunu aktardı .

Ban daha sonra şöyle konuştu ; ‘‘Sizin de değindiğiniz gibi ( soru da geçiyordu ) izolasyonlar nedeniyle Kıbrıslı Türkler sıkıntı yaşıyor , acı çekiyor . Ben yakında bu sorunun çözüleceğine inanıyorum . Sürecin her uzamasında umutlar azalıyor ancak şimdi Mart’ın sonuna kadar umutvar olmaya devam edelim . Benim Özel Danışmanım eğer Mart sonunda yazacağı rapora göre ben de Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda çok uluslu konferans çağrısını yapabileceğim . ’’