Ban: Taraflar Birbirine Oldukça Yakınlaştıbirleşmiş Milletler

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kıbrıs müzakereleriyle ilgili olarak ``Benim kolaylaştırıcı rol oynadığım bu son 5 üçlü görüşmede, iki taraf birbirine oldukça yakınlaştı`` dedi.

  Genel Sekreter Ban , BM ' de düzenlediği aylık basın toplantısında , Greentree görüşmesinden somut sonuç çıkmamasından hayal kırıklığı duyup duymadığının sorulması üzerine , Greentree ' de görüşülen konuların içeriğine ilişkin olarak ' ' görüşmelerin gizliliği ' ' ilkesi ve Kıbrıs müzakere sürecinin Kıbrıslılar tarafından yürütülen bir süreç olmasından dolayı pek fazla bilgi veremeyeceğini söyledi .

' ' Görüşmelerin gizliliği ' ' ilkesinin , Kıbrıs müzakere sürecinin ilerlemesine yardımcı olmak açısından önemli bir unsur olduğunu vurgulayan Ban , bu ilkeye uymaları gerektiğini iki lidere de söylediğini belirtti .

Genel Sekreter şöyle konuştu : ' ' Benim kolaylaştırıcı rol oynadığım bu son 5 üçlü görüşmede , iki taraf birbirine oldukça yakınlaştı . Ama örneğin yürütmenin seçimi , yani kim başkan ve başkan yardımcısı olacak , dönüşümü nasıl olacak , bu kişiler nasıl seçilecek gibi konular iki tarafın uzlaşmaya varamadığı en önemli ana meseleler , bu konularda henüz uzlaşmaya varamadılar . Masaya pek çok öneri konuldu . Mülkiyet de keza son derece karmaşık bir konu , burada olumlu olan bir nokta mülkiyet konusundaki veri paylaşımını önümüzdeki iki hafta içerisinde yapacaklar ve adanın kuzeyi ile güneyinde bulunan mülkiyetler ile ilgili bir mekanizma bulacaklar . ' ' Vatandaşlık konusuna gelince iki tarafta da nüfusun arttığına dikkati çeken Ban , ' ' Mesela kimlere birleşmiş Kıbrıs vatandaşlığı verilecek ya da verilmesi gerek . Bu konular veri paylaşımı yoluyla yapılabilir ' ' dedi . Kendi tavsiyesi üzerine iki tarafın nüfus sayımı yaptıklarını ve BM ' nin Kıbrıs Türk tarafında yapılan nüfus sayımını izlediğini anlatan Ban , ' ' İki lideri , cesur ve kararlı bir şekilde al-ver sürecine girmeye teşvik ettim ' ' dedi .

İzolasyonlar konusunda ise Kıbrıslı Türkler ' in sıkıntıda olduğunu ve zorlukları bulunduğunu belirten Ban şunları söyledi : ' ' Ne kadar çabuk anlaşmaya varılırsa , insanlar o kadar çabuk sosyal ve ekonomik fırsatlardan yararlanacak . Bu benim amacım ve vizyonum . Greentree ' de dostça geçen bir ortamda iyi müzakereler yapıldı . İki lider arasındaki fikir teatileri hep dostane bir havada ve karşılıklı saygı içerisinde yapılıyor . O yüzden iki tarafın Mart ayı sonuna kadar geri kalan konularla ilgili işlerini tamamlamaya devam etmelerini umuyorum . Mart ayı sonunda Kıbrıs özel danışmanım durumu değerlendirecek . Eğer değerlendirmesi olumlu olursa ; BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyumlu olması halinde , iki tarafla yapılacak görüşmelerden sonra çok taraflı konferans düzenleme niyetindeyim . ' ' Genel Sekreter Ban ' ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ' ın bugün BM Güvenlik Konseyi ' ne Greentree görüşmesine ilişkin brifing vermesi bekleniyor .
Kaynak: AA