Başbakan: Fransa’da Kabul Edilen Bu Teklif Bizim İçin Yok Hükmündedir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermeni iddialarına ilişkin yasanın Fransa Senatosu’nda yine sipariş bir oylama sonucunda kabul edildiğini söyledi.

  Erdoğan , “Gerek Fransa Ulusal Meclisi’nde gerek Senato`da kabul edilen bu teklif bizim için yok hükmündedir . Ortaçağ zihniyetinin hortlatılması anlamına gelen bu karar Avrupa değerlerini ayaklar altına almakta , aklı selimi sağduyuyu ayaklar altına almaktadır . ” dedi .


Meclis’te AK Parti Grup Toplantısı’nda konuşan Erdoğan , Fransa’da dün gece kabul edilen Ermeni iddialarını reddetmeyi suç sayan yasayı eleştirdi . Fransa’ya gerekli uyarıları yaptıklarını kaydeden Erdoğan , “Bir yanlış yapıldığını , tarihin parlamentolarla yazılamayacağını kesin dille ifade ettik . Bu aşamada yasa teklifine karşı oy kullanan senatörlerin bu hatayı telafi etmeleri umudunu taşıyoruz . ” diye konuştu .




FRANSA’YA ‘TÜRKİYE İLE KAVGA EDİYORUZ’ BÖBÜRLENMESİ FIRSATINI VERMEYECEĞİZ

“Türkiye öyle büyük bir ülkedir ki dostluğu büyük paye olduğu kadar küçük insanlar için husumeti bile payedir . Ama biz Fransa’daki ırkçı yaklaşıma bu payeyi bile vermeyeceğiz . ” diyen Erdoğan , Fransa’ya ‘Türkiye ile kavga ediyoruz’ deyip böbürlenmesine fırsat tanımayacaklarına işaret etti . Fransa parlamentosundaki sağduyulu üyelere , entelektüellerine ve sağduyulu Fransa halkına seslenen Erdoğan , “Kabul edilen teklif aleni bir ayrımcılık , ırkçılıktır . Düşünce özgürlüğü katliamıdır . Yapılan Türkiye düşmanlığı üzerinden oy devşirme çabalarıdır . Avrupa tarihine de haksızlık ve insafsızlıktır . Bu ırkçı , ayrımcı yaklaşıma karşı sessiz kalanlar Avrupa’da ayrımcılığa destek olacaklardır . ”



" BU MESELE TÜRKİYE-FRANSA MESELESİ DEĞİL , AYRIMÇILIK IRKÇILIK MESELESİDİR "

Bu meselenin bir Türkiye Fransa , Fransa - Ermenistan meselesi olmadığını kaydeden Erdoğan , “Bu mesele çok açık şekilde ayrımcılık , ırkçılık meselesidir . Fransa kamuoyunu bu tehlikeli tırmanış karşısında özellikle uyarıyorum . Nicola Sarkozy’nin büyük babası Osmanlı topraklarında büyümüş kişidir . Sarkozy’nin kendisi İspanya’dan kovulan Türkiye’nin kucak açtığı Musevilerdendir . Ne kadar ırkçı tutum takınırsa takınsın geçmişini silip atamayacak Osmanlı hoşgörüsüne gölge düşüremeyecektir . Fransa’daki küçük ırkçı zihniyete Türkiye ile kavga ediyor payesini vermeyeceğiz . Tarihi , kültürüyle , milletiyle büyük ülkeye yakışır şekilde sağduyulu vakur duruş yapacak . Etap etap yaptırımları uygulayacağız . Hala sabır dönemindeyiz sabrediyoruz . Sürecin nasıl şekilleneceğini hep birlikte izliyoruz . Gelişmenin şekline göre eylem planını kamuoyuyla paylaşacağız . ” değerlendirmesi yaptı .