Gazprom’dan Avrupa’ya Sürpriz Fiyat İndirim Kararı

Rusya’nın dev enerji şirketi Gazprom, Avrupalı müşterilerine spot piyasalarla paralel uzun vadeli kontratlarda indirim kararı aldı.

Gazprom’dan Avrupa’ya Sürpriz Fiyat İndirim Kararı




Gazprom ihracat Başkanı Aleksandr Medvedev yaptığı açıklamada, “Gazprom Export uzun vadeli kontratlarda öncü Avrupalı müşterilerine 2011 sonu ve 2012 başında belirlenen fiyatlarda bir kısım düzenlemeler yapıyor” dedi.


Medvedev, doğalgaz indiriminin Alman Wingas, Slovakya SPP, İtalya Sinergie Italiane ve Avusturya’nın Econgas enerji şirketlerini kapsadığını kaydetti.




Stockholm Tahkim Mahkemesi’ne indirim için başvuran İtalyan Edison, Alman RWE ve E.On, Polonya’nın PGNİG enerji şirketleri ile ilgili kontratların indirim kapsamında olmadığı kaydedildi. Şimdiye kadar İtalyan Edison enerji şirketi mahkeme kararı ile Gazprom’dan 200 milyon Euro’luk bir indirim alabildi.




2011’de bin metreküp doğalgaz için Avrupalı müşterilerinden 400 doların üzerinde bir rakam tahsil eden Gazprom, indirim rakamları ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.



Geçen yıl 513 milyar metreküp doğalgaz üretimi yapan şirket bunun 150 milyar metreküpünü Türkiye dahil Avrupa piyasalarına sattı. 2010’a göre 13 milyar metreküp artı satış sağlayan şirket, spot piyasalar nedeni ile Avrupa satışlarının düşmesinden endişe ediyor.




Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız, Aralık ayının son günlerinde Moskova’ya bir ziyaret gerçekleştirmiş, Güney Akım doğalgaz boru hattının Türkiye’nin ekonomik sahasından geçişine izin veren notayı Rusya Başbakanı Vladimir Putin’e teslim etmişti. Al ya da ödelerden kalan doğalgazın alımı ile ilgili avantaj elde eden Türkiye, doğalgaz fiyatlarında da belirli bir indirim alabilmişti.