Eroğlu: Rumlar İyi Niyetli Olursa Önümüzdeki Yaza Kadar Kıbrıs'ta Barış Olabilir

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafının iyi niyetli olması durumunda önümüzdeki yaza kadar bir çözümün mümkün olabileceğini söyledi.

Kıbrıs`ta yaşayabilir bir antlaşma için gereken esnekliği gösterdiklerini ve göstereceklerini vurgulayan Eroğlu, "Ama veremeyeceğimiz tavizler, gerileyemeyeceğimiz noktalar var. Kimse bu noktalarda bizi boşuna zorlamasın." dedi.

Kıbrıs Türk Halkının Varoluş Mücadelesi Önderi Dr. Fazıl Küçük, 28. ölüm yıl dönümünde törenlerle anılıyor. KKTC`deki anma etkinlikleri kapsamındaki ilk tören, Küçük’ün kabrinin bulunduğu Anıttepe’de düzenlendi. Küçük’ün hayatını kaybettiği saat olan 10.28’de tüm bölgelerde sirenler çaldı.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da Anıttepe’deki törende kısa bir konuşma yaptı. Eroğlu, "Ey Doktor rahat uyu. Sevgili Kıbrıs Türk halkı, siz de rahat olunuz. Doktor Derviş Eroğlu sizin ne istediğinizi, nasıl bir antlaşmanın bizi güven içinde yaşatacağını, geleceğe taşıyabileceğini arkadaşları ve ekibi ile iyi biliyor, çalışmalarını buna göre yapıyor. Sevgili Doktor, son günlerinde seni heyecanlandıran mutlu eden devlet olma noktasından geri gitmek yoktur. Kıbrıs Türk halkının Türkiye`nin etkin ve fiili garantisinden en ufak bir taviz vermesi asla söz konusu olamaz." dedi.

Eğer Rum tarafı iyi niyetli olursa önümüzdeki yaza kadar bir çözümün mümkün olduğunu dile getiren Eroğlu, şöyle konuştu: "Biz Kıbrıs`ta var olan gerçeklere dayalı, yaşayabilir bir antlaşma için gereken esnekliği gösterdik, göstereceğiz. Ama veremeyeceğimiz tavizler, gerileyemeyeceğimiz noktalar var. Kimse bu noktalarda bizi boşuna zorlamasın."

ANITTEPE’DEKİ TÖREN
Dr. Küçük’ün Anıttepe’deki kabri başında düzenlenen anma törenine Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Dr. Küçük’ün oğlu Mehmet Küçük, Meclis Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve pek çok üst düzey yetkili katıldı.
Protokol sırasına göre çelenklerin kabre sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşının okunması, anıt özel defterinin imzalanması ve Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun konuşmasıyla devam etti. Tören, Dr. Fazıl Küçük Müzesi ile Fotoğraf Sergisinin gezilmesiyle tamamlandı.

EROĞLU: VERDİĞİ ÖZVERİLİ MÜCADELE UNUTULMAYACAK
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Küçük’ü anma törenindeki konuşmasına, “Öncelikle kendisine bir kez daha Allah`tan gani, gani rahmet diliyor, verdiği özverili mücadelenin unutulmadığını unutulmayacağını vurgulamak istiyorum” diyerek başladı. Kıbrıs Türk halkı bugünlere, milli ve dini kimliğine, egemenliğine, özgürlüğüne sahip çıkarak, kahramanca bir mücadele ile geldiğini vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti: "Bu kahraman halkın içinden çıkan Doktor Küçük, Rauf Denktaş, Osman Örek, Faiz Kaymak, Mustafa Necati Özkan, Burhan Nalbantoğlu gibi kişilerin gerçekleştirdikleri ise davaya, rehberlik, önderlik ve liderlik yapmak olmuştur. Aramızda olmayanların tümünün ruhları şad olsun. Yıllarca Doktor Fazıl Küçük`ün kabri başında önemli mesajlar veren Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş da Cuma akşamı saat 22:00`de ebediyete intikal etmiştir. Kendilerine tanrıdan rahmet dileriz."

“DOĞRU BİR KİŞİYDİ”
Cumhurbaşkanı Eroğlu, varoluş ve özgürlük mücadelesinin lideri Doktor Küçük’ün doğru zamanda doğru işler yapan, doğru bir kişi olduğunu söyleyerek, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk`ün Anadolu`da verdiği Kurtuluş Savaşı`nı yakından izleyen Doktor Fazıl Küçük’ün, 1950`lerin aydın bir tıp doktoru olarak yıllarca Ada`nın efendisi olan Kıbrıs Türk halkının asla sonsuza dek koloni idaresine boyun eğmeyeceğini, Rum-Yunan ikilisinin Enosis hülyasının gerçekleşmesine seyirci kalamayacağını iyi bildiğini anlattı.