Afganistan'da Kaçırılan 4 Türk Mühendisin Serbest Bırakılması

Afganistan'ın Paktiya kentinde 26 Aralık 2010 tarihinde kaçırılan 4 Türk mühendis dün serbest bırakılmalarının ardından bugün Türkiye'nin Kabil büyükelçilik binasına ulaştılar.

Bugün Kabil büyükelçilik binasına gelen Türk vatandaşları sabah saatlerinde Türk askerlerinin kampı olan Kamp Doğan'da sağlık kontrolünden geçirildi. Metin Ok, İmam Atlı, Cafer Ferhat ve İsmail Sağlam isimli Türk vatandaşlarının sağlık durumlarının iyi olduğu tespit edildi. Türk vatandaşlarının pasaport ve diğer evraklarının tamamlanmasının ardından Türkiye'ye gönderilecekleri öğrenildi.

4 Türk vatandaşının da sağ olarak Kabil'deki elçiliğe geldiğini söyleyen Büyükelçi Basat Öztürk, "Vatandaşlarımız 26 Aralık 2010 tarihinde Paktiya'da bir kaçırılma olayı oldu. Ondan beri çeşitli yerlerde dolanıyorlar. Ama biz baştan beri onları hep izledik. Nerelerde ve nasıl olduklarını yakından takip ettik. Aradan geçen zamanda epey bir çalışmalar oldu. Şüphesiz ki Afgan milletinin de, Türk milletinin de bu kardeşliğinin, dostluğunun da çok büyük etkisi var. Vatandaşlarımızın Müslüman Türk olmaları,onların bu şekilde iyi bir muamele görmeleri de tabii bir avantaj oldu. Türkiye'nin de gücü kuvveti bu bölgede de biliniyor, takdir ediliyor, Türkiye'nin dostluğuna değer veriliyor. Vatandaşlarımızın kurtulmasında yardımcı olan, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Onlar bu zor zamanda morallerini yüksek tutmuşlar, kendilerine iyi bakmışlar. Tabii tıraşlarını Türkiye'ye gidince olurlar ama Allah'a şükür kendilerini salimen bu şekilde aldık. Pasaport, seyahat belgesi gibi işlemlerini de tamamlayınca da,1-2 gün içinde inşallah kendilerini Türkiye'ye göndereceğiz" dedi.

Afganistan'a çalışmaya gelen Türk vatandaşlarına tavsiyelerde bulunan Büyükelçi Öztürk, "Şimdi bir kere Afganistan zor şartlardan geçiyor, bunu bir kere herkesin bilmesi lazım. Türklere hiçbir şey olmaz, bir şey yapılmaz diye düşünmek yanlış. Tabi sonuç olarak güvenlik tedbirlerinizi alacaksınız, o şekilde daha emniyetli olabilir. Bundan önce de 3 tane Logar'da 3 tane de Cevizcan vilayetinde vatandaşlarımız vardı, toplam 10 vatandaşımız son dönemde serbest bırakılmış bulunuyor. Tabii bunun için yoğungayret gösteriyoruz, Türkiye'nin tarihten gelen itibarı var, hükümetimizin Afganistan'a olan siyaseti, hem Afganistan'da hem bölgede takdir ediliyor. Bütün kavimler, bütün milletler, komşularda burada takdir ediliyor. Bu unsurlar çok önemli tabii. Bununla birlikte dediğim gibi tabi burada hiçbir risk yoktur diye düşünmek yanlış olur. Ancak bizim diğerlerimizle kıyaslanmamız da doğru değil. Herkes kendi yaptığından mesul tabi. Biz istiyoruz ki Afganistan bir an önce barışa, huzura, refaha kavuşsun. İnşallahbizim Afgan Türk dostluğu, kardeşliği de zaten asırlardan beri öteye gider, 90 yıldan beri diplomatik ilişkilerimiz var, inşallah ilelebet payidar olsun. Biz Türkler olarak askeriyle, polisiyle, siviliyle, işte mühendislerimizle, işadamlarımızla Afganistan'a Türkiye'nin elinden gelen katkısını yapmaya devam ediyoruz, devam edeceğiz" diye konuştu.

Diyarbakırlı Metin Ok, "Kendimi şu an çok iyi hissediyorum. Büyükelçimiz de bizi bu sabah Kamp Doğan'a götürerek sağlık kontrolünden geçirdi. Herhangi bir sıkıntımız yok, Allah'a çok şükür sağ salim buraya geldik. Bu aşamada emeği geçen bütün herkese, teşekkürlerimizi iletiyoruz. Ailelerimize buradan mesajımız, 'Korkamasınlar, artık emin ellerdeyiz, sağlık durumumuz iyi, en kısa sürede ulaşacağız. Buradan Türkiye halkına selamlarımızı gönderiyoruz" dedi.

Serbest bırakılan Türklerden İmam Atlı da, "Sağlık durumuzu şu anda çok iyi. Türkiye Cumhuriyeti Devletine çok teşekkür ediyorum. Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu'na ve büyükelçimize çok teşekkür ediyoruz. Çok çaba gösterdiler, burada emeği geçen tüm Türk arkadaşlara, şirketimize çok çok teşekkür ediyoruz. Ailelerimiz birkaç gün sabretsinler, inşallah döneceğiz ve kavuşacağız onlara" dedi.

8 ay sonra serbest bırakılmanın çok güzel bir duygu olduğunu söyleyen Cafer Ferhat ise, "Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve emeği geçen bütün insanlara teşekkür ediyorum" derken İsmail Sağlam da, "Çok mutluyuz, bizi kurtarmakta çaba gösteren herkese çok teşekkür ediyoruz. Kim uğraşmışsa Allah onlardan razı olsun. Buradan ailemize birkaç gün daha sabır diliyoruz" diye konuştu.
Kaynak: İHA