Osmanlı’nın Torunları Üsküp’te Erkekliğe İlk Adımı Attı

Makedonya’nın başkenti Üsküp’te yaşayan 250 Müslüman çocuk, düzenlenen törenle erkekliğe ilk adımlarını attı.

Osmanlı’nın Torunları Üsküp’te Erkekliğe İlk Adımı Attı

Üsküp’te yaşayan Türk, Arnavut ve Makedon uyruklu çocuklar, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Üsküp Çayır Belediyesi ve El Hilal Yardımlaşma Teşkilatı’nın ortaklaşa çalışması ile sünnet ettirildi.

Tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmaları kapsamında Osmanlı coğrafyasında yer alan ülkelerdeki ecdat yadigârı eserleri bir bir ayağa kaldıran Büyükşehir Belediyesi, sosyal projelere de imza atıyor. Belediye Üsküp’te düzenlenen sünnet şöleni ile Balkanlardaki hizmet halkasına bir yenisini daha ekledi.

El Hilal Derneği ve Üsküp Çayır Belediyesi tarafından 9 yıldır düzenlediği sünnet şölenine 4 yıldır da Bursa Büyükşehir Belediyesi destek veriyor. Üsküp Kalesi önünde yapılan törene Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yanı sıra El Hilal Yardımlaşma Teşkilatı Başkanı ve Üsküp Milletvekili Behicüddin Şehabi, Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti ile Bursa’dan gelen misafirler ve Üsküplü vatandaşlar ile aileler ve vatandaşlar katıldı.


“BİZİM HİÇBİR BEKLENTİMİZ YOK”
Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, Türkiye ile Makedonya’nın yüzyıllardır dost ve kardeş ülkeler olduğunu belirterek, iki ülke arasında akrabalık bağlarını göstermeye çalıştıklarını söyledi.

Başkan Altepe, “Atalarımız, İstanbul’dan 62 yıl önce Üsküp’e geldi. Üsküp, Bursa ile birlikte gelişti. Burada birçok ecdat yadigârı eserimiz var. Bugüne kadar bu eserleri ayağa kaldırmak için önemli çalışmalar yaptık. Bizim hiçbir beklentimiz yok. Biz sadece dostlukların ve kardeşlik bağının daha da kuvvetlenmesi için bu çalışmaları yapıyoruz. Üsküp’ün kalkınması için gayret göstermeye devam edeceğiz.” dedi.


“BURSA HER ZAMAN YANIMIZDA”
El Hilal Yardımlaşma Teşkilatı Başkanı ve Üsküp Milletvekili Behicüddin Şehabi ise, İstiklal Marşı’nın “Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım.” dizelerini okuyarak başladığı konuşmasında Türkiye ve Bursa’nın her zaman Üsküp’ün yanında olduğunu belirtti.

Milletvekili Şehabi, “Osmanlı’nın ilk eserleri olan Alaca, Hatuncuk, Kebir Mehmet ve Arasta Camileri Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla eski ihtişamlarına kavuşuyor. Bunun yanında düzenlenen aşure günleri ve sünnet şölenleriyle iki ülke arasındaki bağlar daha da kuvvetleniyor. Bursa’nın desteğini her zaman yanımızda görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti de Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Üsküp’e yaptığı yatırımların önemine vurgu yaparak, “Bizim kalplerimiz, Türkiye’deki ve Bursa’daki dostlarımızla sımsıkı bağlı. Desteklerini bizden hiçbir zaman esirgemeyen Başkanımız Altepe’ye teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Üsküp’teki 250 Müslüman çocuğun erkekliğe ilk adımını attığı törende, sünnetin İslam dinindeki önemi hakkında açıklama yapan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mefail Hızlı ise “Sünnet, Hz Peygamber (sav) demektir. Birlik demektir. Bir araya gelmek demektir. 1500 yıldır süregelen hatta Hz İbrahim ve öncesine uzanan bu dini geleneği sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve protokol üyeleri sünnet çocuklarına çeşitli hediyeler verdi. Davetlilere pilav ve helva ikramının yapıldığı törende, Karşıyaka ve Yeniyol halk oyunları ekiplerinin gösterileri de ilgiyle izlendi.

Ellerinde Bursa Büyükşehir flamaları ve Türk bayraklarıyla sahneye çıkan çocukların bazılarının neşe içinde objektiflere gülümserken bazılarının ise korkudan ağlaması gözlerden kaçmadı.