Kuşadası Belediyesinden Vefa Heykelleri

Kuşadası Belediyesi'nin, Kuşadası'nın sembol isimlerine sahip çıkma adına yaptığı Vefa Etkinlikleri devam ediyor.

Kuşadası Belediyesinden Vefa Heykelleri
Son olarak heykeltıraş Tülin Atalay'a yaptırılan Mahmut Esat Bozkurt heykeli ve parkı ile Hasan Reis heykelinin açılışları Kuşadası'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümü olan 7 Eylül günü gerçekleştirilecek.

Kuşadası Belediyesi Vefa Etkinlikleri kapsamında daha önce Kuşadası'nın yetiştirdiği en büyük müzisyenlerden dünyaca ünlü caz ustası Muvaffak Falay'ın (Maffy) Kalekapısı'nda heykeli açılmıştı. Şimdi de Kuşadası'nın Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Türkiye'nin ilk Adalet Bakanı, Bozkurt-Lopus davasıyla Türkiye'nin uluslar arası arenada tanınmasına yol açan ve Türkiye'nin ilk iktisat kongresini toplayan Mahmut Esat Bozkurt'un heykeli ve parkı ile Kurtuluş Savaşı kahramanlarından ve Kuşadası'nın önemliisimlerinden Hasan Reis'in adını taşıyan bulvarın girişine konulan heykelin açılışları yapılacak.

Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, belediye olarak kültür değerlerimize, geçmiş değerlerimize önem verdiklerini belirterek "Bu konuda Kuşadası'nın vefasını ortaya koymaya çalışıyoruz. Amacımız, hem Kuşadası'nın geçmişteki değerlerine sahip çıkmak hem de kente yeni eserler kazandırarak kentin güzelleşmesini ve kimliğinin oluşmasını sağlamaktır. Mahmut Esat Bozkurt'un heykeli ile adını taşıyan parkımız tam Kuşadası Adliye Sarayı'nın karşısındadır. Hasan Reis'in heykeli de kendi adını taşıyanbulvarın girişinde olacak. İki heykel ile parkımızın açılışını 7 Eylül kurtuluş şenlikleri kapsamında gerçekleştireceğiz" dedi

HASAN REİS KİMDİR 1870 yılında Girit'te doğan ve 1943 yılında Kuşadası'nda hayatını kaybeden Hasan Reis (Denizel), Kuşadası halkının yardımseverliğini unutamadığı bir kişi olarak biliniyor. Kuşadası'nın ilk zeytinyağı fabrikasını kurdu. 33 metrelik iki bacası ve ovalardan duyulan paydos düdüğü ile sahilde bir simge oldu. Kış aylarında bedava pirina dağıtarak fakir Kuşadası halkının takdirini ve sevgisini kazandı. Kurtuluş Savaşında Mahmut Esat Bozkurt ve Şükrü Saraçoğlu ile birlikte Kuşadası bölgesinin MilliMücadelesine destek verdi. Hasan Reis, 1919'da Kuşadası'na gelen işgal kuvvetlerinin Komutanı İtalyan teğmen Luka ile Kurtuluş Savaşı boyunca geçirdiği süreçte, önceleri öldürmeyi planladığı işgalci komutanı, Türk Dostu ve Kurtuluş Savaşı destekçisi haline getirdi. Sonraları General olan Luka anılarında, "Hasan Reis sayesinde Türk dostu oldum" der. İkinci Dünya Savaşı sırasında Sisam'ı (Samos) işgal eden Almanlardan Yunanlıların Kuşadası'na kaçmasında mavnalar ile yardım etti. Oğlu Ali Denizel ile birlikteHasan Reis pek çok masum Yunanlıyı ölümden kurtardı.
Kaynak: İHA