Angola’da Hükümet Karşıtı Gösteri: 24 Kişi Tutuklandı

Güney Afrika ülkesi Angola’da dün başlayan hükümet karşıtı gösterilerde 24 kişinin tutuklandığı bildirildi.

Çıkan olaylarda da bir çok göstericinin, gazetecinin ve polisin yaralandığı medyada yer aldı.

Angola’da başlayan protestoları, muhalefet partilerinin değil, gençlik örgütlerinin başlattığı söylendi. Gençlerin Angola’da 32 yıldır iktidarda olan Cumhurbaşkanı Jose Eduardo Santos aleyhine sloganlar attı söylendi.

Portekiz televizyonu RTP’nin haberine göre, bugün 12:00’da Bağımsızlık Meydanı’nda toplanan yaklaşık 200 genç dün erken saatlerde tutuklanan göstericilerin serbest bırakılması için cumhurbaşkanlığı sarayına yürüdü. Polis ise yürüyüşe engel oldu. RTP’ye göre bir çok Portekizli ve Angolalı gazeteci çıkan kavgada yaralandı.

Angola Ulusal Polisi de yaptığı açıklamada, 24 kişiyi tutukladığını, 4 polis memurunun yaralandığını bildirdi. Yaralanan 3 sivil ise çevredeki hastanelere kaldırıldı.

2002 seçimlerinden galip çıkan Angola’nın lideri Santos’un MPLA partisi, Angola’da hükümete karşı 27 yıldır silahlı mücadele veren UNITA örgütünü yendi. Santos, başarısının ardından 2008’de oyların yüzde 82’sini topladı. MPLA'nın gelecek yılki seçimlerde de galip gelmesi bekleniyor.

Nijerya’dan sonra Afrika’nın ikinci büyük petrol üreticisi 16 milyon nüfuslu Angola’da, halkın yaklaşık üçte ikisi günlük 2 dolardan az gelirle yaşıyor. Portekiz sömürgesinde bulunduğu için ülkede Portekizce konuşuluyor.

Kuzey'de başlayan Arap Baharı'nın örnek alındığı Sahraaltı Afrika ülkelerinden Swaziland, Zimbabve ve Angola'da zaman zaman hükümet karşıtı gösterilere düzenleniyor.