Gap’taki Yurt Çocukları Apartman Ev İstiyor

GAP bölgesinde yetiştirme yurdu ve çocuk yuvalarında yapılan araştırmaya göre, burada kalan çocuklar aile olarak gördükleri arkadaşlarından ayrılmamak için çocuk evine geçmeye şartlı olarak evet diyor.

Şartları ise yurttaki tüm arkadaşları ile aynı apartmanda oturmak. Çocuklar, sevgi evleri uygulamasına ise daha sıcak bakıyor.
SHÇEK’in, GAP Bölgesinde Memnuniyet Düzeyinin Ölçülmesi Araştırması Nihai Raporu’nda ilginç tespitler göze çarptı. Raporun Nitel Değerlendirmeler bölümünde, Yetiştirme Yurtları alt başlığında yapılan görüşmelerin sonuçlarına yer verildi. Bu kapsamdaki odak grup çalışmalarının, Kilis ve Şanlıurfa’da kız yetiştirme yurdunda, Adıyaman’da sevgi evleri ile yetiştirme yurdunda; Diyarbakır’da erkek yetiştirme yurdu ile kız yetiştirme yurdunda; Siirt’te erkek yetiştirme yurdunda, Mardin’de ise çocuk yuvası ve kız yetiştirme yurdunda yapıldığı aktarıldı.
Yetiştirme yurtlarında barınan gençlerin, genel olarak yurtlardan memnuniyet düzeylerinin yüksek olduğu; bunun da sebebinin yurtların standartlarının ailelerin standartlarından daha iyi olmasından kaynaklandığı kaydedildi. Rapora göre gençler bu farkı, “Evde yer yatağında yatıyorduk, burada ranzada ya da karyolada yatıyoruz ve kendimize ait odamız var. Buranın yemekleri çok güzel ve çeşitli, evde tek bir çeşit yemek yiyorduk. Kütüphanemiz var, bilgisayarımız var.” sözleriyle ifade etti.
Bununla birlikte gençlere “Şu anda nerede olmak isterdiniz?” şeklinde bir soru yöneltildiğinde, ağırlıklı olarak “Ailemin yanında olmak isterdim, aile sıcaklığı burada yok, anne-babanın ve onların sevgisinin yerini kimse tutamaz.” karşılığının alındığı aktarıldı.
Çocuk evlerinde kalanların memnuniyet düzeylerinin, yetiştirme yurtlarında kalanlardan çok daha yüksek olduğu kaydedilen raporda, şu ifadelere yer verildi: “Yetiştirme yurtlarında barınanlara göre de Çocuk Evleri’nin standartları kendilerininkine göre çok daha iyi. Bunun yanı sıra Yetiştirme Yurtlarındaki çocuklara, ‘İmkan olsaydı siz çocuk evinde yaşamak ister miydiniz?’ şeklinde sorulduğunda, şartlı bir ‘evet’ cevabı alınmıştır. Şartları ise yurttaki tüm arkadaşları ile aynı apartmanın dairelerinde oturmak. Hiçbiri birlikte büyüdüğü arkadaşlarından ayrılmak istememektedir. Standartları kendilerinkinden çok daha iyi de olsa, kendi ifadeleri ile ‘aile olarak kabullendikleri arkadaşlarından’ ayrılıp
çocuk evlerine geçmek istememektedir. Sevgi evleri uygulamasına ise daha sıcak bakılmaktadır.”
SHÇEK’in verilerine göre 0-18 yaş grubu çocuklara yönelik olarak Ağustos 2011 itibari ile 72 çocuk yuvası, 91 yetiştirme yurdu, 47 sevgi evi sitesi (328 villa tipi ev) ve 413 çocuk evi bulunuyor.