Dil Bayramı Etkinliklerine Evliya Çelebi Damgasını Vurdu

Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleşen 79.

Dil Bayramı Etkinliklerine Evliya Çelebi Damgasını Vurdu
Dil Bayramı etkinlikleri, Evliya Çelebi vurgusuyla başladı. Beş gün sürecek etkinlikte İstanbul, Bursa ve Kütahya’da düzenlenecek konferanslarda Evliya Çelebi’nin Türk diline katkısı ve yaşamı anlatılacak. Türk Dil Kurumu Başkanı Prof.Dr. Şükrü Haluk Akalın toplantıya dünyanın çeşitli ülkelerinden 60 bilim insanının katıldığını söyledi.

Bu yıl 79.su düzenlenen Dil Bayramı etkinlikleri Dolmabahçe’de gerçekletirilen uluslararası toplantı ile başladı. Toplantının ana teması Evliya Çelebi ve seyahatnamesi oldu. Toplantıya Türk Dil Kurumu Başkanı Prof.Dr. Şükrü Haluk Akalın, Topkapı Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr.İlber Ortaylı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof.Dr.Bahaeddin Yediyıldız gibi isimlerin yanı sıra dünyada Türk dili üzerine araştırmalar yürüten ve Evliya Çelebi uzmanı olan 42 bilim adamı, ABD, Fransa, Hollanda, Hırvatistan, İran gibi ülkelerden birçok tarihçi yazar katılıyor. Toplantının açılışında konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı Evliya Çelebi’nin dahi bir insan olduğunu belirtti. Evliya Çelebi’nin olağanın üstünde iyi bir kulağa sahip olduğunu dile getiren Ortaylı, “İnsanların ancak doğumdan itibaren duyup anlayıp taklit edebilecekleri dilleri oldukça doğru kaydetmektedir. Kafkas dillerinin ve lehçelerinin seyahatnameye kaydında bunu görmekteyiz. Evliya Çelebi yaşayışı ve kayıtları itibarıyla Türkiye’deki kayıt alışkanlığının edebiyat ve tarih kayıtlarının çelişkilerini içerir.” diye konuştu.
Prof.Dr.Bahaeddin Yediyıldız ise “Gerçekten geniş bir bilgi birikimi ve hayal gücüne sahip Evliya Çelebi seyahatnamesi zengin verilerle doludur. Gezdiği ülkelerin tarihi coğrafi mimari biyografik tasvirleri ile doludur. Evliya Çelebi’nin eserlerinin tamamını göz önünde bulundurarak genel bir değerlendirme yaptığımız zaman onun seyahat amacının bütün boyutları ile yaşayan bir medeniyeti 17.yüzyıl Osmanlı dönemindeki Türk medeniyetini tarihin arka planı ile birlikte tanımak ve anlatmak olduğunu görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından verilen arada basın mensuplarının sorularını cevaplayan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof.Dr.Şükrü Haluk Akalın toplantıya çeşitli ülkelerden toplam 60 bilim insanı katıldığını anlattı. Türk diline Evliya Çelebi’nin büyük katkısı olduğu için bu etkinlikte onu anmak istediklerini ve böyle bir toplantı düzenlediklerini ifade eden Akalın, “Bugün Dil Bayramı’mız. Günümüzden 79 yıl önce Atatürk’ün talimatı ile Dolmabahçe Sarayı’nda bir Türk dili kurultayı toplanmıştı. Türkçe’nin çeşitli dönemlerini çeşitli konularını ele alan bildiriler ve tezler sunulmuştu. İşte o toplantının açılış günü olan 26 Eylül günü ülkemizde Dil Bayramı olarak kutlanıyor. Bu yıl da 79.sunu kutladığımız bu Dil Bayramı’mızda Türkçe’nin büyük ustası Evliya Çelebi ile ilgili bir de bilimsel toplantı düzenleyelim istedik. Bu yıl Evliya Çelebi’nin 400. doğum yıl dönümü. Dünyada Evliya Çelebi ve onun seyahatnamesi üzerine çalışan birçok dil bilimci, tarihçi, edebiyatçı ve sosyologları bir araya getirerek bir bilimsel etkinlik düzenlemek istedik." şeklinde konuştu.
Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında İstanbul’un yanı sıra Bursa ve Kütahya’da da etkinlikler düzenlenecek. Çeşitli oturumlarla Evliya Çelebi hakkında konferanslar gerçekleşecek. Dolmabahçe’deki etkinlikler ise gün boyunca devam edecek.