Ergenekon Sanıklarından Yağmur Şikayeti

Ergenekon davasının tutuklu sanıkları, dün gece yağan yağmurdan dolayı pencere çerçevelerindeki 5 santim açıklık nedeniyle koğuşlarının sular altında kaldığını ileri sürdü.

Duruşmaya ara verildiğinde sanıklar bu şikayetlerini izleyicilere de iletti. Şubat ayında da koğuşları lağım suyu bastığı şikayetleri gündeme gelmişti.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen İkinci Ergenekon davasında tutuklu sanık Kemalettin Bağcı'nın savunması alındı. Halen Iğdır Özel Harekat Şubesi'nde polis memuru olarak görev yapan tutuksuz sanık Kemalettin Balcı, Hakkari'de görevliyken müdür olan Servet Kaynak'ın Antalya'ya atandığını ve Ekim 2008'de kendisine telefon ettiğini anlattı. Hakkari'den sonra 1 yıl Hatay'da çalıştğını, daha sonra çocuğunun rahatsızlığı nedeniyle Iğdır'a tayinini istediğini anlatan Kemalettin Balcı, "Servet Kaynak bizim şube müdürümüzdü. Kendisine güvenirim. Servet Amirim telefon edip, 'Yurtdışında göreve gelir misin' diye sorunca kabul ettim. O dönemde oğlum hastaydı. Ameliyatı için Erzurum Atatürk Üniversitesi'ne gitmiştik. Çok da düşünecek durumda değildim. Bütün bilgilerim, benim bilgimin dışında İbrahim Şahin'e iletilmiş. Bilgilerin İbrahim Şahin'e verileceğini bilsem böyle bir görevi kabul etmezdim." diye konuştu.

Başka bir şubede görevli olmasına rağmen Servet Kaynak tarafından kendisine görev verilip verilemeyeceği sorulan Balcı "Kaynak, görev yazısının geleceğini ancak uzun süreli olacağını söylemişti. Ben de torpil ile değil, hakımla yurt dışı göreve gitmek istediğimi belirttim. Torpille gidenlere sinir olurdum. Yurtdışı göreve gidenlerle yüksek maaş verildiğini ve buradaki maaşlarının da devam ettiğini söyledi." diye konuştu.

12 Ağustos 2011'de tahliye edilen ve halen Antalya Özel Harekat Şubesi'nde görevli emniyet Amiri Servet Kaynak, savunmasında İbrahim Şahin'in sırtını dönebileceği 4 adam bulmasını istemesi üzerine Hakkari Özel Harekat Şubesi'nde birlikte çalıştığı polisleri kimlik bilgilerini İbrahim Şahin'e bildirdiğini anlatmıştı.


KOĞUŞLAR, YAĞMURDAN ETKİLENDİ
Öte yandan İkinci Ergenekon davasında yargılanan sanıklar, duruşmaya ara verildiğinde izleyeci ve gazetecilere seslenerek, yağmur nedeniyle koğuşları su bastığını aktardı. Sanıklar, Ergenekon davalarından yargılanan tutukluların kaldığı Silivri 1 No'lu Cezaevi'nde pencerelerdeki 5 santimetrelik geniş açıklıklar nedeniyle koğuşların su aldığını anlattı. Koğuşların bir karış kadar yükseklikte su ile dolduğunu belirten Ergenekon sanıkları, hastalık riskiyle karşı karşıya olduklarını ifade etti.
Duruşmaya ara verildiğinde sanıklar Tuncay Özkan, emekli albay Levent Göktaş ve İbrahim Özcan, Mahkeme heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese'ye koğuşları su bastığını ifade ederek "Koşulların düzeltilmesi için mahkeme heyetin ilgili yerlere yazı yazmasını" istedi. Yapımı geçen aylarda tamamlanan Silivri 1.No.cezaevindeki koğuşları şubat ayında da kanalizasyon suyu basmıştı.

Aranın ardından başlayan duruşmada tutuklu sanık Mustafa Balbay, ''Terör örgütü üyesi olmakla yargılandığımız için, geçen gün koğuşa gittiğimizde Hrant Dink davasının savcısının 'Ergenekon işlemiştir' dediğini duydum. Hüzünle karşıladım." diye konuştu. Cezaevinde acı çektiklerini belirten Balbay, "Empati yapmanızı diliyorum. Gerçeğin ortaya çıkmasını istiyoruz. Bu sanıkların bizimle hiç bağlantısı yok." dedi.

Sanık Balbay sözlerine "Polislere baktım hepsi civan gibi delikanlılar. Ancak hiçbirini tanımıyorum. İlk kez burada gördüm. İfadesi alınan sanıklar her soru sorulduğunda 'Servet Kaynak'a sorun' diyor. Emir düzeyinde olmuş. Kaynak 32 ay tutuklu kaldıktan sonra 5 hafta önce tahliye edildi. Keşke 32 ay serbest kalsaydı da şimdi burada olsaydı. Kaynak her şeyin sorulacağı gün ortada yok.'' ifadesini kullandı.

Başkan Hasan Hüseyin Özese de, Kaynak'ın savunmasının alındığını, bu konuların Kaynak'a da sorulduğunu, gerekirse mahkemeye çağrılabileceğini söyledi. Bunun üzerine Balbay, ''Siz 'Sonra bakarız' diyorsunuz ama biz tutukluyuz. Acı çekiyoruz.'' diyerek, sanıkların her sorunun muhatabının Servet Kaynak olduğu anlamına gelen cevaplar verdiğini söyledi.

Sanıklardan Kemalettin Balcı'nın, "Servet amirim olsa da benim söyleyeceklerim bunlardan ibarettir." demesi üzerine Balbay, ''Servet Kaynak burada olsaydı her şey ortaya çıkacaktı.'' diye konuştu. Savcı Pekgüzel'in mütalaasına atıfta bulunan Balbay, "O dönemdeki Meclis tutanaklarını getirtip, Ergenekon'un nasıl geçtiğine bakacağım. Burada paylaşacağım." dedi.