Yapı Ruhsatı Verilen Kaçak Çiftliği Kaymakamlık Mühürledi

Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesi Döğer Belde Belediye Başkanı Ömer Güngör’ün Belediye Meclis Üyesi Kadir Onay’ın sit alanı ilan edilen Emre Gölü yakında inşa ettiği çiftliğe kanunlara aykırı bir şekilde yapı ruhsatı vererek görevi kötüye kullandığı iddia edildi.

Yapı Ruhsatı Verilen Kaçak Çiftliği Kaymakamlık Mühürledi
İhsaniye Kaymakamlığı, yaptığı incelemede gölet etrafında meclis üyesinin ahırı dışında 14 kaçak yapı tespit ederek bu yapılara göz yumduğu gerekçesi ile Belediye Başkanı Güngör hakkında savcılığa suç duyurusuna bulundu. Yapımı bitme aşamasına gelen çiftlik ise kaymakamlık tarafından mühürlendi.

İhsaniye Kaymakamı Ömer Faruk İlhan, sit alanı olan Emre Gölü etrafında yapılan çok sayıda yapıya Belediye Başkanı Ömer Güngör tarafından göz yumulduğunu ileri sürdü. Göl yakınında meclis üyesi tarafından inşa edilen kaçak çiftliği mühürlediklerini belirten İlhan, belediye başkanı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. İlhan, “Bölgede bulunan Emre Tekkesi Konya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun 12 Şubat 1988 tarihinde aldığı karar ile tescil edilmiştir. Bahse konu bölgede Müze Müdürlüğü ile Emre Gölü’nün maliki olan İl Özel İdaresi’nce yerinde yapılan incelemede, meclis üyesinin yaptığı ahırın uygunsuzluğu ve kabul edilemez olduğu net olarak ortaya konulmuştur.” dedi.


"BELEDİYE BAŞKANI KAFASINA GÖRE İMAR PLANI YAPMIŞ"
Döğer Belediye Başkanının Emre Gölü etrafında yetkisi olmadığı halde ‘Mevzi İmar’ planı hazırlattığını ifade eden Kaymakam İlhan, bunun hükümsüz olduğunu belirtti. Afyonkarahisar İl Genel Meclisi tarafından daha önce 1/ 100000 ölçekli çevre düzeni planı yapıldığından belediyelerin hazırladığı mevzi imar planının geçersiz olduğunu kaydetti İlhan, “Başkan imar planı yapamaz, yaptığı imar planı da geçersizdir. Birinci derecede sit alanında yer alan tarihî Emre Tekkesi ile çok sayıda arkeolojik ve tabiî SİT alanının kuşattığı Emre Gölü’ne çok yakın mesafede gayrikanunî olarak inşa edilen yapılar bulunmaktadır. Bunlardan biriside kendi meclis üyesinin yaptığı kaçak ahırdır. Belediye başkanı bu ahıra da göz yummuştur. Suç işlemiştir.” diye konuştu.
Ömer Faruk İlhan, Emre Tekkesi’nin yakınındaki ahır başta olmak üzere tespit ettikleri 14 kaçak yapının yıkılması için talimatı verdiklerini kaydetti. Döğer Belediye Başkanı Güngör'den tescilli Emre Tekkesi’nin yakınındaki ahır başta olmak üzere, Emre Göleti’nin etrafındaki bütün kaçak yapıların derhal yıkılarak bu konuda kaymakamlığa bilgi verilmesini istediğini dile getiren İlhan, sit alanına yakın olan özel mülklerin kullanımın ancak ‘koruma amaçlı’ imar planı ile mümkün olduğunu ifade etti.

İlhan, şunları söyledi: "Belediye Başkanı İmar Mevzuatına aykırı imar planı yaparak, meclis üyesinin çiftliğine imar mevzuatına aykırı yapı ruhsatı vererek görevini kötüye kullanmıştır. Eskişehir Kültür v eTabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünün 31 Mart 2010 tarihinde 721 sayılı talimatına rağmen( Emre gölü ve etrafında Emre Tekkesi ve etrafında kuruldan görüş alınmadan herhangi bir fiziki ve inşaai müdahalede bulunulmaması yönündeki talimata aykırı hareket etmiştir."
İlhan, Emre Gölü ve civarının İl Özel İdaresi’nin yetki ve sorumluluğunda bulunduğunu, bu bölgedeki yapılaşmalarda mutlaka Özel İdare’den izin alınması gerektiğini vurguladı. Ahırların, turizm kuşaklarına değil, organize hayvancılık bölgelerine yapılması gerektiğini anlattı.

BAŞKAN GÜNGÖR: KAÇAK ÇİFTLİKLE İLGİLİ BİLGİM YOK
Döğer Belediye Başkanı Ömer Güngör de gölün etrafına vatandaşlar tarafından değişik dönemlerde bağ evleri yapıldığını söyledi. Belediye olarak 2010 yılında yaptıkları imar planları ile tarihi dokuları korumaya çalıştıklarını iddia eden Güngör, kaçak büyükbaş hayvan çiftliği ile ilgili olarak bilgisinin olmadığını söyledi.