Chp, Füze Kalkan Sistemi İçin Referandum İstiyor

Füze Kalkanı Sistemi'nin kurulmasının planlandığı Malatya'nın Kürecik beldesinde yaşayan 13 köy muhtarı, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'yi Meclis'te ziyaret etti.

Chp, Füze Kalkan Sistemi İçin Referandum İstiyor
CHP, füze kalkan sistemi için referandum yapılmasını istedi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Füze Kalkan Sistemi'nin tartışılmadan uygulamaya konulduğunu savundu. Mavi Marmara raporunun basına sızdırılmasında özel bir zamanlama olduğunu ileri süren Hamzaçebi, Türkiye kamuoyunda yeterince tartışılmadığını iddia etti. Sisteme, İsrail'i koruma kalkanı diyen Hamzaçebi, hükümet tarafından parlamantoya getirilerek bilgi verilmesi gerektiğini, muhtarlara da bilgi verilmesi gerektiğini kaydetti.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise füze kalkanı olmak istemediklerini söyledi. Füze kalkanının, Türkiye'yi korumak için değil İran'a karşı İsrail'in korunması için kurulduğunu ileri süren Ağbaba, bölge halkına, hiçbir yetkiliye, konuya ilişkin bir açıklama yapılmadığını savundu. Kürecik'e altyapı kurulmak yerine füze kalkan sisteminin kurulmaya çalışıldığını iddia eden Ağbaba, konunun huzursuzluk oluşturduğunu belirterek referandum yapılmasını istedi. Kürecik'te 40 yıl önce ABD'nin radar üssü kurulduğunu anlatan Ağbaba, "68 kuşağının önderlerinden devrimci lider Deniz Gezmiş ve arkadaşları tarafından bu bölgede eylemler yapılmış, Sinan Cemgil, Kadir Manga, Alparslan Özdoğan radar üssünü basmaya giderken Nurhak'ta yaşanan çatışmada öldürülmüştü. Bu nedenle Kürecik halkı olaya daha hassas yaklaşmaktadır." dedi.

BAŞBAKANLIK PKK İLE GÖRÜŞTÜ
Ayrıca, MİT-PKK görüşmesine ilişkin ses kayıtlarının içeriğine ilişkin açıklama yapmayacağını dile getiren Hamzaçebi, bunun hukuk dışı elde edildiğini ifade etti. Hükümet yetkililerinin bu ses kaydının içeriğine sahip çıkmasını eleştiren Hamzaçebi, Başbakan'ın, 'ispat edilmezse şerefsizdirler' sözünü hatırlattı. 'Hükümet görüşmez, devlet görüşür' anlayışının gerçekçi olmadığını ifade eden Hamzaçebi, gerçeklerin hiçbir şekilde saklanamayacağını, gerçeğin Başbakanlığın PKK ile görüştüğü olduğunu savundu.
Kılıçdaroğlu'nun sorusuna cevap verecek bir yüreklilik olmadığını dile getiren Hamzaçebi, bir mutabakat metni olduğunu ileri sürerek, geri adım atmak yerine kabullenilmesi gerektiğini söyledi.
Kepez Köyü Muhtarı Kemal Köroğlu da tedirgin oldukları için Ankara'ya geldiklerini belirtti. Aslında neyin ne olduğunu bilmemekle birlikte çok tedirgin olduklarını anlatan Köroğlu, bir açıklama yapılmamasını eleştirdi. Bunun, bir savaş politikası olduğunu değil, Kürecik Türkiye'nin hiçbir yerine kurulmaması gerektiğini vurgulayan Köroğlu, savaşın hiçbir getirisinin olmadığına inandıklarını ifade etti.