Gazeteci Doğan Yurdakul`un Eşi Güngör Yurdakul`un Cenaze Töreni

Oda Tv davasından tutuklu bulunan gazeteci Doğan Yurdakul`un gördüğü kanser tedavisine yenik düşen eşi Güngör Yurdakul`un cenaze namazı Kocatepe Camii`nde kılındı.

Gazeteci Doğan Yurdakul`un Eşi Güngör Yurdakul`un Cenaze Töreni
Cenaze törenine katılması için 4 gün özel izin verilen Doğan Yurdakul`a tören boyunca sivil polisler eşlik etti. Cenaze törenine, Doğan Yurdakul, oğlu Burçak ile kızı Reyhan Yurdakul`un yanı sıra, CHP Ankara Milletvekilleri Emine Ülker Tarhan, Sinan Aygün, Gülsüm Bilgehan Toker, eski Dışişleri Bakanlarından Hikmet Çetin ile Yurdakul`un gazeteci arkadaşları ve yakınları katıldı. Cenaze namazı sırasında saf tutmayan Doğan Yurdakul, tören boyunca yakınlarının taziyelerini kabul etti. `GÜNGÖR YURDAKUL YASASI` TALEBİ Yurdakul, cenaze töreni sırasında kendisini arayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüştü. Yurdakul, Kılıçdaroğlu`na, "Tutukluların tutukluluk koşullarının insanileştirilmesi yolunda; örneğin şu benim başıma gelen, ağır hasta yakınlarının görüştürülebilmesi konusunda bir yasa teklifi verilecek olursa bunun adına Güngör Yurdakul isminin verilmesini istiyorum" dedi. Öte yandan, Yurdakul`un cenaze nakil aracı ile evinden camiye getirilmesi ve tüm nakillerinin bu araçla gerçekleştirilmesine tepki gösterildi. Cağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, cezaevinde bulunduğu süre boyunca eşiyle görüştürülmemesi ve bugün cezaevi aracı ile getirilmesinin Adalet Bakanlığı`nın bir ayıbı olduğunu söyledi. Abakay, "Ring aracı ile getirilmesi utanç vericidir. Çünkü iki sivil polisle, taksiyle getirilebilirdi. Hâla zulüm devam ediyor" diye konuştu. Daha sonra Güngör Yurdakul`un cenaze namazı kılındı. Namazın ardından eşinin tabutunu öpen Doğan Yurdakul, cenazeye katılanların alkışları ve destek sloganları eşliğinde cezaevi aracına bindirildi ve eşinin defnedileceği Cebeci Asri Mezarlığı`na götürüldü. Yurdakul, araca bindirilirken cenazeye katılanlara el salladı

ERSÖZ: "YURDAKUL, ATEİST OLDUĞU İÇİN CENAZE NAMAZINI KILMADI" Cenaze töreninin ardından Doğan Yurdakul`un avukatı Hüseyin Ersöz gazetecilere açıklamalarda bulunmak üzere kameraların karşısına geçti. Bu sırada, cenazeye katılanlar `Satılık medya istemiyoruz, Katil AKP` şeklinde sloganlar attı. Slogan atanları susturmaya çalışan Ersöz, bir süre konuşmasını sloganlar eşliğinde yapmak zorunda kaldı. Avukat Ersöz, ilk defa böyle bir örnek yaşandığını ve bu örneğin kamuoyuna mal olacağını belirterek, "Müvekkilimiz neden cenaze namazına katılmadı? Çünkü bu konuda bir spekülasyon yaratılmasının yine önüne geçmek açısından; müvekkilimiz, bir dini inanca sahip değil. Bunun herhangi bir kısıtlama sonucunda veya Adalet Bakanlığı`nın herhangi bir kısıtlaması neticesinde gerçekleşmiş olan bir durum söz konusu değildir. Müvekkilimizin kendi tercihidir. Dini özgürlüğü çerçevesinde, kendisinin bir dini inancıolmadığından dolayı cenaze namazına katılmamıştır. Burada taziyeleri kabul etmiş, ardından Cebeci Asri Mezarlığı`na giderek orada eşine karşı son görevini yerine getirecektir" dedi. Dün cezaevinden özel izinle çıkan ve Ankara`daki evine getirilen Yurdakul`un neler yaptığına ilişkin de bilgi veren Avukat Ersöz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Müvekkilimiz evde taziyeleri kabul edebiliyor. Yine taziye telefonları geldiği takdirde bu taziye telefonlarına çıkıp bizzat görüşme yapabiliyor. Bunlar sadece bir tutanağa bağlanıyor ve bu tutanak daha sonra yine savcılık makamına iletilecek." Ersöz, Yurdakul`un evinde bugün saat 16.00`da Kur`an okunacağını ve Yurdakul`un taziyeleri kabul etmeyi sürdüreceğini bildirdi. Cebeci Mezarlığı`ndaki defnin ardından Doğan Yurdakul`un hep evinde olacağını belirten Ersöz, Pazartesi akşamı da İstanbul`a uçakla götürüleceğini ve cezaevine teslim olacağını söyledi.

CEZAEVİ ARACI İLE TAŞINMASINA İTİRAZIMIZ YOK Yurdakul`un cezaevi aracı ile getirilmesine tepkilerin hatırlatılması üzerine Ersöz, şöyle konuştu: "Bu konuda yeni bir uygulama söz konusu olduğundan hiç kimseyi suçlamamak gerekiyor. Çünkü bir tutuklu veya hükümlünün hangi koşullarda sevk işlemlerinin gerçekleşeceği yönetmeliklerde belirlenmiş durumda. Cezaevi aracıyla getirilip, götürülmesi tamamen güvenlik nedeniyle gerçekleşmektedir. Buna bizim herhangi bir itirazımız şu aşamada söz konusu değildir. Sadece bu sürecin bir örnek oluşturmasıdüşüncesindeyiz. Burada asıl önemli olan taziye mesajlarını almak ve cenaze namazına bir tutuklunun katılmasını sağlamaktı. Müvekkilimiz her zaman şu mesajı veriyor; eşinin rahatsızlığı döneminde kendisiyle görüşemedi ve kendisine destek olamadı. Bu hak hükümlülere tanınmış ancak tutuklulara tanınmamış bir hak. Eğer bu konuda bir yasa çıkacaksa, bunun en büyük acıyı ve ızdırabı çekmiş olan Güngör Yurdakul`a adanmasını istiyor" Ersöz, Yurdakul`un evinin içinde ve kapısında jandarmaların beklediği bilgisini de vererek, Yurdakul`un üzerine kapı kilitlenmesinin söz konusu olmadığını ve kendileri rahatsız eden bir uygulama olmadığını bildirdi. Ersöz, Yurdakul`un taziye telefonlarına bakabildiğini ancak gazetecilere demeç vermesinin yasak olduğunu da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA