Taş Ocağının Kaldırılmasını İstiyorlar

Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı Bekdemir Köyü’nde yaklaşık bir yıl önce kurulan taş ocağında patlatılan dinamitlerin bazı ev duvarlarını yıktığı, bazılarında ise çatlaklar oluşturduğu iddia edildi.

Bekdemir Köyü’nde oturan Sadi Selvi’nin bölgedeki ocakta patlatılan dinamitlerin eski yapı olan evinin duvarlarında yıkıma yol açtığına yönelik şikayeti üzerine adrese gelen Jandarma ekipleri incelemede bulundu. Selvi, gazetecilere yaptığı açıklamada, köyün yakınına açılan taş ocağından şikayetçi olduğunu belirterek, “Evlerimiz bu ocakta patlatılan dinamitlerin oluşturduğu sarsıntıdan dolayı zarar görüyor. Evimin altındaki odunluk bölümünün dış cephe duvarı yıkıldı. Evimin içerisinde ise duvarlarda çatlaklar oluştu. Evimiz başımıza yıkılacak diye korkuyoruz. Firma yetkilileri ile görüştüm, zararımın karşılanması için ama muhatap olmadılar. O yüzden şikayetçi olunca gelen Jandarma evde incelemede bulundu” dedi.

Köy sakinlerinden İsmihan Kelleci ise, evinin dış duvarının patlamalar nedeniyle oluşan sarsıntıdan çatladığını söyledi. Ocakta patlatılan dinamitlerin oluşturduğu sarsıntılardan geçtiğimiz günlerde içerisinde oturduğu evinin dış cephe duvarının yıkıldığını belirten bir başka köy sakini Murat Navruz ise, “Benim evin dış duvarı yıkıldı. Sonradan ilgilenen olmayınca, onartarak sıvattım. Ocaktaki patlamalardan dolayı yaşanan sarsıntılar eski yapı olan evlerimizi sallıyor ve zaman içerisinde sallana sallana yapılarda hasar ve çökme meydana geliyor. Burada biz deprem yaşar gibi sallantı yaşıyoruz. İlgili firmayı mahkemeye verdik. Ama takipsizlik kararı çıkınca ne yapacağımızı şaşırdık. Bu işin peşini bırakmaya niyetimiz yok. Ocak kapanıncaya kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu

Köy Muhtarı Mehmet Gündoğdu ise, yaklaşık bir yıl önce köy yakınlarında açılan taş ocağından yerleşim biriminde yaşayan insanların büyük bölümünün şikayetçi olduğunu belirtti. Köydeki evlerin duvarlarının çoğunda çatlaklar oluştuğunu savunan Gündoğdu, “Köy olarak bu ocaktan şikayetçiyiz ve kaldırılmasını istiyoruz. Ocakta patlatılan dinamitler köyümüzde adeta deprem etkisi yaratıyor. Rüzgarlı günlerde patlatılan dinamitlerin oluşturduğu toz köyümüzün içerisinde. Bir senedir bu sorunu yaşıyoruz. Köydeki evlerin çoğu 50-60 yıllık eski yapılar ve bu tür sarsıntılara dayanıklı değil. Gariban bir köyüz. Yıkılan taşı yerine koydurmaya burada çoğunun cebinde parası yok. Köylü ‘evlerimiz başımıza yıkılacak’ diye sürekli korku yaşıyor. Patlamalar esnasında şehadet getirerek evlerinden kaçanlar oluyor. Gerekli yerlere şikayetlerimizi bildirdik ama bugüne kadar bir netice alamadık. Bu sorunun bir an önce giderilmesini yetkililerden bekliyoruz” şeklinde konuştu

Ocak sahibi Abdullah İncer ise, yaptığı açıklamada köylülerin iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Daha önce de bir köylünün ocak hakkında şikayette bulunduğunu ancak savcılığın konu hakkında takipsizlik kararı verdiğini ifade eden İncer, "Benim her şeyim yasalara, kurallara kaidelere uygun. Bu kişilerin amaçları bizden para koparabilmek. Ocak olarak iznimiz, ruhsatımız, evraklarımız her şeyimiz tam. Yapılan patlatmalar ise usulüne uygun olarak ve alınan izinler çerçevesinde yapılıyor. Şantiyemizin hemen altında bulunan evde herhangi bir yıkılma olmuyor da, köyün içindeki evlerin duvarları nasıl yıkılıyor. Yaptıkları şikayetler yersiz ve usulsüz" diyerek kendini savundu.
Kaynak: İHA