Kilyos Kalesi Eski Günlerine Geri Dönüyor

Bizans döneminde Cenevizliler tarafından inşa ettirildiği düşünülen Kilyos kalesi, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından restore ettirilerek eski gönderine geri dönecek.

Kilyos Kalesi Eski Günlerine Geri Dönüyor

Proje çalışmaları tamamlanmak üzere olan yapının restorasyonuna projeleri Koruma Kurulu’nca onaylanıp halesi yapıldıktan sonra başlanacak. Sarıyer Kilyos Köyü’nde bulunan Kilyos kalesi adını içinde bulunduğu yerleşkeden alıyor. Karadeniz’e bakan dik yamaçlı tepelerden birine konumlandırılan kalenin mülkiyetinin hazineye ait olduğu bildirildi. İstanbul’un korunması ve savunmasına yönelik olarak boğazın Karadeniz kıyısına inşa edilen kalenin ilk yapımı bazı kaynaklarda Bizans çağına ya da Cenevizlilere ait olduğu sanılıyor. Yapının bugünkü malzeme ve yapım tekniği Osmanlı dönemine işaret ediyor. Kalenin 17. yüzyılda Don Kazaklarının saldırısına uğradığı, Sultan II.Mahmut zamanında onarıldığı ve 1854 yılında Kırım Savaşı sırasında bir ara hastane olarak kullanıldığı, I. Dünya Savaşında ve İngilizlerin İstanbul’u işgali sırasında Boğazların korunması amacıyla kullanıldığı biliniyor.

Kale köşelerine birer dörtgen burç oturtulan kare planlı ancak doğu köşesindeki burç yok olmuş. Yapı kütlesi üstteki açık olmak üzere iki kata sahip. Kare biçimli yapıyı oluşturan kenar bloklar avluya açık tonozlu hacimlere sahip. Üst katına kuzey ve güney köşelerindeki iki geniş rampadan ulaşılıyor. Kale günümüzde kalıntı halinde ve cepheleri zamanla oldukça büyümüş ağaçlar ve bitki örtüsü ile kuşatılmış durumda. Zeminden kaynaklanan strüktürel problemleri bulunmuyor.