Darbeciler, Alevi-sünni Kardeşliğini Bozamadı

Çorum'da yaşayan ve 30 yıllık arkadaşlık geçmişleri olan farklı mezheplerden Hikmet Durgun ve Necati Şimşek, 12 Eylül darbesinin arkadaşlıklarını bozamadığını ve asla bozamayacağını söylediler.

Darbeciler, Alevi-sünni Kardeşliğini Bozamadı


Sünni olan Hikmet Durgun, Çorum olaylarının faillerinin 12 Eylül darbesini yapanlar olduğunu söyledi. Alevi olan Necati Şimşek ise eşinin Sünni olduğunu dile getirerek, darbecilerin Çorum'da kardeş kavgası çıkarmaya çalıştıkları dönemi asla unutmadıklarını söyledi.

Gülabibey Muhtarı Hikmet Durgun, darbeden en çok zarar gören illerden birisinin Çorum olduğunu belirterek, darbe yapmak isteyen karanlık güçlerin Türkiye’de yaşanan bütün olayları planladıklarını ve kardeş kavgası çıkarmaya çalıştıklarını söyledi. Durgun, "Asıl kırılma noktası 27 Mayıs 1980. Gün Sazak öldürülüyor, ertesi gün burada bir lisemizde ülkücü gençlerimiz organize ediliyor. 'Bakın işte biz öldürülüyoruz, davamıza sahip çıkalım' gibi, ama partiyle ilgisi olmayan insanlar bu çocukları hazırlıyor ve Çorum'un en ünlü caddesinde yürüyüş yaptırıyor. Bu gençler yürüyüş yaparken yine aynı zihniyet bu sefer solcu gençleri organize ediyor. Zaten o günden sonra Çorum olayları patlak verdi. En büyük olaylardan birisi de Cuma olayı. Alaaddin Camii bombalanıyor. Hoca hutbe okurken dışarıdan bu ses geliyor. 'Camideki cemaatimiz mahvoldu' diye bir bağırma sesi geldi. Bunu sonradan anlıyoruz ki, bütün camilerde aynı ses darbe zihniyeti bütün camilere nöbetçi dikmiş aynı ses bu sefer şehre yakın köylerimizde de duyuldu. Bunu yapan ne Alevi ne de Sünni, bir takım karanlık güçler yapıyor bunları ve Alaaddin Camii'nde nöbetçi oraya ateş ediyor. Dışarıdan av tüfeği ile ateş ediliyor, çünkü saçma yarası olan cemaat vardı. Aynı dakikada, o zaman teknoloji yok, cep telefonu yok, bütün camilerde Alaaddin Camii'nin bombalandığı söyleniyor. Ben şunu fark ettim, ön tarafta Çorumlu olmayan ve simaları çok değişik insanları gördüm, o insanları yönlendiren, o insanları olaya sokan insanları gördüm.'' diye anlattı.
Çorum olaylarının çıkartılmasının nedeninin darbeye zemin hazırlamak olduğuna vurgu yapan Durgun, tanımadığı insanların halkı kışkırttığını söyledi. Darbeye zemin hazırlamak için çok oyunlar oynandığını ve insanın dünyaya gelirken anne ve babasını seçme gibi bir hakkı olmadığı için Alevi-Sünni, doğulu-batılı diye ayırma hakkı olmadığını dile getiren Hikmet Durgun Alevi arkadaşı Necati Şimşek ile oturduğunu, sohbet ettiğini, alışveriş yaptığını ve bunların bütün Çorum’da olduğunu belirtti.


Alevi olan ve eşinin de Sünni olduğunu söyleyen Necati Şimşek ise kardeşliğe vurgu yaparak, darbeye zemin hazırlamak için sokağa dökülen insanların yüzde 90'ının dışarıdan gelen insanlar olduğunu söyledi. Şimşek, ''Olaylar yaşanırken sokaklarda dükkanların camı kırılıyor, evler yanıyor. Polis yok, jandarma yok, sanki hepsi birlik olmuş darbeye kucak açmışlar. Biz yıllarca hep beraber yaşıyoruz, yaşadık ve yaşamaya devam edeceğiz. Çorum olaylarının yaşandığı o zamandan bu zamana kadar halkımızda küskünlük dargınlık hiçbir zaman olmadı, buna fırsat vermedik, vermeyeceğiz de... İşte gördüğünüz gibi hep beraberiz, kız alıp veriyoruz, ortaklıklarımız var. En güzel örneği de ben Aleviyim, eşim Sünni. Demokrasi de bu olması lazım.'' diye konuştu.

Bir birlerine sarılarak darbenin küslüğe sebep olmadığını gösteren Hikmet Durgun ve Necati Şimşek, Alevi-Sünni kardeşliğinin sonsuza kadar devam edeceğine sözleri eklediler.