37 Yıllık Kardeş Hasretinin Bitmesi İçin Cumhurbaşkanı`ndan Yardım İstedi

Kayseri`nin Kocasinan ilçesine bağlı Ebiç köyünde yaşayan, doğuştan görme engelli Fatma Yarıcı (67), 1974’te yanlarından ayrılan Almanya’daki kardeşinin hasretine artık dayanamadığını ve ölmeden son bir kez sarılmak istediğini söyledi.

37 Yıllık Kardeş Hasretinin Bitmesi İçin Cumhurbaşkanı`ndan Yardım İstedi
Kardeşine kavuşmak için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’den de yardım isteyen Yarıcı, “Telefonla konuşmak yetmiyor, kardeşimin kokusunu içime çekmek, ona sarılmak istiyorum.” dedi.

Mustafa Yarıcı`dan 1974’ten 1994’e kadar haber alamayan ailesi, yıllarca onun hayatta olup olmadığını dahi öğrenememiş. 1994 yılına kadar Mustafa Yarıcı ile ilgili efsane denilebilecek hikayeler anlatılmış.

Almanya’da araştırma yapan akrabaları, 1994 yılında Mustafa Yarıcı ile telefonla iletişime geçmiş. Fatma Yarıcı ve yakın akrabalar için bu bir dönüm noktası ve umut olmuş. Fakat bütün ikna konuşmalarına rağmen Mustafa Yarıcı bir türlü köye gelmeye ikna olmamış. Kardeşi Mustafa’nın niye gelmediği sorulan Fatma Yarıcı, kardeşinin `Elin lafına kulak asma, sabırlı ol bacım. Yıllardır gelmedim ve utandım, şimdi de gelemiyorum.` şeklinde cevap verdiğini söylüyor.

Fatma Yarıcı, kardeşinin `para göndereyim` teklifine `ihtiyacım yok` cevabını vermiş. Almanya ve Hollanda’daki akrabalarının kardeşi Mustafa’yı memleketine dönmesi için ikna edemediğini belirten Fatma Yarıcı, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Gelinimiz Özgül’le, yeğenlerim Ömer, Ayşe, Hakan ve Özkan’la da telefonda konuşuyorum. Özgül gelinim, “Abla gelince bir arabaşı dök de yiyelim hep beraber.” diyor. Onlar da gelmek istiyor. Fakat haklı olarak, “Babamıza bağlıyız hala.” diyorlar.”
Fatma Yarıcı, 37 yıllık kardeş hasretini dillendirirken ayıplanmaktan çekindiğini ve bunları güçlükle anlattığını söyledi. 1994’teki telefon görüşmesinden önce, var olup olmadıklarını bilmediği yeğenlerini rüyasında gördüğünü dile getiren Yarıcı şöyle konuştu: “Rahmetli Osman Demirtaş dayımla nüfus müdürlüğüne gidip baktıracaktık Mustafa hayatta mı, evlendi mi falan diye. Gitmeden önce rüyamda Mustafa’nın 3 oğlu olduğunu gösterdiler bana. Sonra nüfus müdürlüğüne gidip de nüfus memurundan Mustafa’nın hayatta olduğunu ve üç oğlunun olduğunu duyunca çok sevindim.”
Maddi bir sıkıntısının olmadığını söyleyen Fatma Yarıcı, “Devletimiz sağolsun, beni kimseye muhtaç etmiyor. Üç ayda bir aldığım bin lira maaşım bana yetiyor. Benim yalan dünyada tek sıkıntım Mustafamı görememek. Gelsin, memleketine gelsin. Para pul istemiyorum. Görmek istiyorum kardeşimi, yeğenlerimi. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’den de isteğim, o kadar işinin gücünün arasında vakit bulursa tabii, sonuçta devlete millete hizmet ediyor ya beni ona götürsün, ya onu bana getirsin. Yaparsa da işi rastgelsin, yapamasa da işi rastgelsin." şeklinde konuşuyor.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’den de kardeşi Mustafa’yı gelmeye ikna etmesini isteyen Fatma Yarıcı, ikna olmazsa kendisinin Almanya’ya gidebilmesi için yardımcı olmasını talep etti.

Ebiç köyünde yaşayan Yarıcı, yemekten, temizliğe, ufak çaplı alışverişten, ibadete kadar birçok işini kendi başına yapabiliyor. Köylülerin anlattığına göre geçtiğimiz Ramazan ayı boyunca gündüzleri camideki Kur’an-ı Kerim mukabelesine ve akşamları de teravih namazlarına gitmeyi ihmal etmemiş. Çocuk yaşta anne ve babalarını kaybeden üç kardeşten biri olan 67 yaşındaki Fatma Yarıcı’nın, kendisi gibi görme özürlü olan kardeşi Ramiz Yarıcı da 8 sene önce vefat etmiş.