Tarihimiz beş ülkenin müzesinde

En çok tarihi eserimizin bulunduğu ülkeler ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Avusturya.

Tarihimiz beş ülkenin müzesinde
Yıl 2007, Ertuğrul Günay Kültür ve Turizm Bakanı oluyor. O sırada araştırmacı Yaşar Yılmaz da Anadolu Antik Tiyatroları adlı kitabı için çalışmalarını sürdürmekte. Yılmaz, araştırmalarından yararlanarak Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a iki sayfalık bir mektup yazıyor ve Türkiye'nin yurt dışında bulunan tarihi eserlerini almak için harekete geçmesi gerektiğini anlatıyor. Yılmaz, mektubunda Bakan Günay'a bir de öneri sunuyor: Eserlerimizi geri vermeyenlerin kazı çalışmaları için aldıkları izni iptal edelim. Bakan Günay'ın sekreteri bu mektup üzerine Yaşar Yılmaz'ı arayarak, Bakanın kendisi ile görüşmek istediğini belirtiyor. Yılmaz da Bakan Günay ile ilk fırsatta görüşüyor. Yıl 2011. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın girişimleriyle, Hattuşaş'dan Almanya'ya götürülen Boğazköy Sfenks'i ülkemize dönüyor. Boston Güzel Sanatlar Müzesi'nde bulunan Yorgun Herakles heykelinin üst kısmı da Türkiye'ye döneceği günü bekliyor. Yaşar Yılmaz şimdi üç buçuk yıllık bir araştırmasının sonuçlarını Anadolu'nun Gözyaşları adlı bir kitapla kamuoyuyla paylaşmak istiyor. Kitabı yazmaya başladı. Yılmaz kitabında, Türkiye'den kaçırılan tarihi eserlerin nerede olduğunu, bu eserlerin hangi ülkeler tarafından ne zaman ve nasıl yurt dışına çıkarıldığını anlatacak. Yılmaz "50 binden fazla eserimiz kaçırılmış. Bu eserleri fotoğraflamam toplamda iki ya da iki buçuk yıl sürdü. Bu iki - iki buçuk yıl süresince 74 bin fotoğraf çektim," diyor. Anadolu'nun Gözyaşları'nın yurt dışındaki eserlerimizin bir envanteri niteleğinde olacağını belirten Yılmaz'ın kitabı 2012'nin ilk aylarında okurla buluşacak. Yılmaz araştırmasının sonuçlarını SABAH ile paylaştı.

YUNANİSTAN DA VAR

Yaşar Yılmaz'ın gezdiği ülkeler arasında 'en önemlileri' olarak nitelendirdiği beş ülke var. Bunlar Almanya, İngiltere, Fransa, Avusturya ve ABD. "En önemli eserlerimiz bu ülkelerdeki müzelerin bünyesinde," diyen Yılmaz, Yunanistan'ın da bu ülkeler arasında girebileceğini söylüyor: "1919'dan 1922'e kadar, arkeoloji ekibi getirerek ülkemizde onlar da talan yapmış. Atina'da altı müzede dokuz gün çalıştım. 100'lerce eser belgeledim." Yılmaz, bu ülkelerin arkeologlarının halen ülkemizin antik kentlerinde kazı yapmasından da şikayetçi. "Avusturya, neredeyse 140 yıldır Efes'i kazmaya devam ediyor. Keza Almanya da öyle. Onlar da Bergama'yı kazıyor. Üstelik bu ülkeler ülkemizden götürdükleri eserlerle ülkelerinde Efes Müzesi'ni, Bergama Müzesi'ni kuruyorlar. 'Türkler nasıl olsa sessizdir. Eserlerini geri istemezler' düşüncesiyle yapıyorlar" diyor.

100 ÜLKENİN TARİHİ YAĞMALANDI


Yaşar Yılmaz'ın tarihi eserlerimizi geri almak için bir de önerisi var, "Benim tespitime göre dünyada tarihi yağmalanan 100'ün üzerinde ülke var. Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında bu ülkelerle bir araya gelmeliyiz. O zaman daha önemli adımlar atabiliriz," diyor. Kapitalist sistemin, tüccar zihniyetinin sadece 'para'dan anlayacağının altını çizen Yılmaz, "Gerekirse ekonomik yaptırımlar uygulamalıyız," diyor.

HANGİ ÜLKEDE NE VAR?

AVUSTURYA
Efes Müzesi: Efes'ten kaçırılan Mermer duvar frizleri ve binlerce eser.

ALMANYA
Bergama Müzesi: Büyüktapınak, Milet ve Priyene'den tapınaklar, Zincirli'den Hitit tapınağı.

DANİMARKA

Milli Müze: Troya eserleri.
David Müzesi: Selçuklu eserleri, Konya'dan türbe sandukası.

FRANSA
Louvre Müzesi: Mermer tapınak kabartmaları, Asos'tan sökülen tapınak parçaları, yüzlerce heykel.

İNGİLTERE
British Museum: Nereitler anıtı, büyük boy Knidos heykelleri, Mozeleum'un mermer süslemesi.

ABD

Boston: Asos eserleri.
Metropolitan Müzesi: Sardes'ten sütunlar, Bergama'dan mermer heykeller.