Toplu Sözleşme Takvimi Belli Oldu, Yasa 1 Ekim’de Meclis Gündeminde

Memur maaşlarına 2012 yılında yapılacak zam toplu sözleşmeyle belirlenecek.

12 Eylül Anayasa değişikliği referandumuyla kamu çalışanlarına verilen toplu sözleşme için 1 Ekim 2011’de Meclis’te yasal düzenleme yapılacak. 2,5 milyondan fazla memurun yeni yıl maaş zamları toplu sözleşmeyle kararlaştırılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile memur konfederasyonları bir araya geldi. Çalışma Bakanlığı’ndaki toplantıda yetkili konfederasyon Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu Sen Başkanı İsmail Koncuk, KESK Başkanı Lami Özgen katıldı. Toplantı sonrasında konuşan Bakan Çelik, 15 Ağustostaki toplu görüşmelerin Anayasa değişikliği çerçevesinde nasıl olacağı konusunu masaya yatırdıklarını dile getirdi. Uzlaşı ve mutabakat sağlandığını vurgulayan Çelik, “15 Ağustos toplu görüşmelerin tarihe karıştığını 3 konfederasyon açıkça ifade ettiler. Önümüzdeki süreçte 15 Ağustos merkezli çalışma yapılmayacak. Toplu görüşme çerçevesinde toplantı yapılmayacak.” dedi. Yeni dönem toplu sözleşme için yasal düzenlemeyle ilgili takvimin seri şekilde işletilmesi konusunda da konfederasyonlarla mutabakat sağlandığına dikkat çeken Çelik, “8 Ağustos tarihinde teknik heyetler çalışmalarına başlayacak. Bu çalışmalar bitirdikten sonra 3 konfederasyonunun ve bakanlığın görüşleriyle oluşacak taslak yeniden gündeme gelecek. Bu Eylül’ün ilk haftasında olacak. Eylülün ikinci yarısında bakanlar kuruluna sunulacak. 1 Ekim ile birlikte konunun TBMM Gene Kurul’da konuşulup yasalaşmasını sağlayacağız.” diye konuştu.

Konuşmasının ardından gazetecilerin “Bu yılın ücret artışları nasıl belirlenecek?” sorusuna Çelik, “Hükümetin kararlılığı ortada. Madem referandum sonrasında anayasa değişikliği gerçekleşti ilgili mevzuatın 2011 yılında tamamlanması ve 1 Ocak 2012 itibariyle yeni sistemin yürürlüğe girmesi paylaştığımız bir irade.” cevabını verdi.

Toplu sözleşme bütçe hazırlıklarıyla birlikte olacağının hatırlatılması üzerine, Çelik, toplu sözleşmenin hükümeti tümden ilgilendirdiğini çalışmaları ilgili bakan arkadaşların yapacağını aktardı. Çelik, bütçeyi aksatacak süreç çakışması yaşanmayacağını aktaran Çelik, Hakem Heyeti ile ilgili uzlaşma sorusuna konfederasyonların öneride bulunduğunu belirtti.