"yangını Tam Önleyemesek De, Yangını Önleyici Tedbirler Vardır"

Binalarda henüz inşaat aşamasında alınacak tedbirlerle yangın riskinin azaltılacağı bildirildi.

Yangını mutlak suretle önlenmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken uzmanlar, alınacak tedbirlerle yangın riskinin azaltılacağını söylüyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, yangını oluşturan yanıcı madde, oksijen ve ısının hayatın vazgeçilmez ihtiyaçları olduğunu belirterek, "Mutlak surette yangını önlememekle beraber büyük oranda yangın ihtimalini azaltıcı, önleyici tedbirler vardır." dedi.

İnşaat ve dekorasyon malzemelerinin yanmaz veya zor yanıcı maddelerden seçilmesi gerektiğini anlatan Doğan, estetik açıdan düşünülerek dekorasyonda kullanılan ahşap malzemelerden mümkün olduğu ölçüde kaçınılması gerektiğine işaret etti. Ahşap çatılı binalarda bacaların inşa durumunun da başlı başına bir yangın sebebi olduğunu kaydeden Daire Başkanı Orhan Doğan, "Bacaların çatı arasından geçirilirken payanda ve tahtalara temas ettirilmesi yangına sebep olabilir. Normalde bacanın bu ahşap kısımlardan 10-15 santimetre açıktan geçmesi gerekir. Bacaların inşası sırasında içlerinin sıvanması; Bacaların içi ancak inşa sırasında sıvanabilir. Sıvanmamış bacalarda tuğla aralarında boşluklar aralıklar bulunmakta ve buralardan kıvılcımlar çatıya geçmektedir. Ayrıca bu şekildeki bacalarda kurum toplanmakta kurum ise tutuşabilmekte, buradan çatıya veya depo olarak kullanılan çatı aralarında, buradaki kolay tutuşan maddeleri yakmaktadır. Baca bu şekilde inşa edilmiş ise en azından dıştan kalın bir sıva ile sıvanmalıdır. Zira onun içten sıvanması olanaksızdır. Bacalar hem yangın bakımından hem de bacanın iyi çekmesi bakımından çatının tepe noktasını aşacak şekilde yapılmalıdır. Yükseltilmemiş bacadan sıçrayacak kıvılcımlarla da yangın çıkmaktadır.” diye konuştu.

"ÇATILAR TEK BÖLMELİ YAPILMALI"
Ahşap çatılı binaların çatıları ne kadar uzun olursa olsun tek bölmeli çatı halinde yapıldığına dikkat çeken Orhan Doğan, bu durumun çatının her hangi bir yerinde çıkan yangının kolayca bütün çatıyı kaplamasına sebep olduğunu söyledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, uzun ve geniş çatıların tuğla duvarlarla bölmelere ayrılması halinde ortalama 10 metre aralıklarla ve çatı üzerinde de 75 santimetre kadar yükseltilmesiyle herhangi bir bölmede çıkan yangın diğer bölmelere geçemeyeceğini kaydetti. Asansör motor dairelerinin de genellikle çatı içerisinde bırakıldığını hatırlatan Doğan şöyle devam etti: "Bu durumda alt katlardaki yangın baca görevi yapan asansör boşluğu yolu ile motor dairesine ve çatıya sıçramakta ve büyümektedir. Motor dairesinin çevre duvarları çatıyı kesip dışarı çıkmalı ve üzeri kapatılmalıdır. Havalandırma bacaları da keza çatı arasında son bulmamalı çatıdan dışarı çıkmalıdır. Kapı veya pencere söveleri (Pervaz) odalardan geçen baca duvarlarına yakın veya bitişik yapılmakta veya belirli takozlarla baca duvarlarına tutturulmaktadır. Takozların sürekli ısınması zamanla tutuşmalarına sebep olmaktadır. Ayrıca buralara gömme dolap yapılması da çok sakıncalıdır. Yangına karşı hassas yerlerin inşaat sırasında diğer bölümlerden (mutfak, depo, akaryakıt tesisleri kalorifer tesisatı) ayrı yapılması gerekir. Bir tedbir olarak bu hususunda inşaat sırasında dikkate alınması son derece yararlıdır.Tüm tedbirlere rağmen yine de yangın çıkabilir. Hele savaşta mutlaka çıkacaktır. Binanın inşa tarzı ve yapım planı, çalışmaların kolay yada zorlukla yapılmasına neden olacaktır."