“ramazan’ın Güzelliklerini Tüm Yıla Yaymak Gerekir”

Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz, Kadir Gecesi gibi bin aydan daha hayırlı bir geceyle taçlanan Ramazan’ın güzelliklerinin tüm yıla yayılması gerektiğini söyledi.

Tüm girişimlere rağmen dargınlıkları bitirmeyenler için de Ramazan Bayramı’nın son fırsat olduğunu hatırlatan Gündüz, “Dargınlıklar bu Rahmet ayında bitmeli.” dedi.

İnsanların Ramazan ayında çok güzel alışkanlıklar edindiğini anlatan Gündüz, nefislerine gem vuranların Ramazan’ın güzelliğini tüm yıla yayması gerektiğini kaydetti.


MÜSLÜMAN SADECE RAMAZAN’DA İBADET ETMEZ
“Hayırlarımızı yaptık, teravih namazlarımızı kıldık, Ramazan bitti, artık seneye bakarız” anlayışının yanlışlığına dikkat çeken Müftü Gündüz, ibadetlerin Ramazan’a mahsus olmadığının altını çizdi. Ramazan`da kazanılan tüm güzelliklerin bayram sonrasında da devam ettirilmesi gerektiğini hatırlatan Gündüz şöyle devam etti:
“Maalesef `Ramazan bitti, her şey bitti` anlayışı var. Bu çok yanlış. Bir hadis, bizlere Ramazan sonrasını da düşündürmektedir. `Allah için yapılan işlerin en makbulü, devamlı olanıdır` hadisini unutmamak lazım. İsterse o devamlı iş az olsun. Diyelim ki, bir insan Ramazan boyu beş vaktine beş daha ilave etmiş, elinden tespihini, başından takkesini düşürmeyen biri haline gelmiş; ama bu titizlik ve dikkat, sadece Ramazan ayına mahsus kalmış, Ramazan`dan sonra tespihler, seccadeler sandığa, dini titizlikler gelecek Ramazan`a bırakılmış. İşte bu, Allah yanında makbul olan titizlik değildir. Allah`ın insanlara ihsan ettiği el, ayak, göz, akıl gibi sayısız nimetleri nasıl sadece Ramazan ayına inhisar etmiyor, ömür boyu devam ediyorsa, biz de Ramazan`da gösterdiğimiz özeni hayatımız boyunca göstermeliyiz."
Müslümanın sadece Ramazan’da değil her gün İslam dininin güzelliklerini yaşaması gerektiğini belirten Bursa Müftüsü, Müslümanın yaşantısıyla toplumdakilere örnek olması gerektiğini söyledi. Gündüz, “Ramazan boyunca camilerimiz doldu taştı. Çok güzellikler yaşadık. Yıl boyunca da yoksulları garipleri unutmamak gerekir. Tüm umudumuz bu güzelliklerin devam etmesidir. Bayram da dargınlıkların bitirilmesi için büyük bir fırsattır. Yıllardır konuşmadığımız yakınlarımız ve komşularımızla barışmalıyız. Küskünlükler bitirilmeli. Yoksullar, düşkünler, yetimler sevindirilmeli, hastalar ziyaret edilmeli, anne ve babaların elleri öpülmeli ve büyüklerin gönülleri hoş tutulmalıdır. Bayram Namazı`nda gösterdiğimiz birlikteliği iyice pekiştirmek için birbirimizle görüşelim, tanışalım, konuşalım, anlaşalım, kucaklaşalım. Kardeş olduğumuzu, ülkemizin ve aziz milletimizin yüzünün güldüğünü, dost ve düşman herkese gösterelim." diye konuştu.