Sudan`da Libya İçin Sevinç Gösterileri Yapıldı

Libya`da 42 yıllık Muammer Kaddafi döneminin fiilen sona ermesi ve muhaliflerin başkent Trablus`u ele geçirmesi üzerine, Sudan`ın başkenti Hartum`da on binlerce kişi sokaklara döküldü.

Libya`da muhalif güçlerin 6 ay önce başlayan iç çatışmalar sonucunda Libya`nın başkenti Trablus`un denetimini ele geçirmeleri üzerine, Kaddafi rejimi sona ermiş kabul edildi. Muhalifler meydanlarda zafer kutlamaları yaparak, sevinçlerini tüm dünya ile paylaştılar. Sudan`da da gerek Libyalı vatandaşlar, gerekse Sudanlı vatandaşlar, ülkenin isyancıların ellerine geçmesini ve Libya`da 42 yıllık Muammer Kaddafi dönemi fiilen sona ermesini, başkent Hartum`daki Libya Büyükelçiliği önünde kutladı.

Büyükelçilikte yapılan açıklamada Hartum Libya Büyükelçisi Mevlud Düevb, "Libya halkı için büyük bir gündür. Aylarca bir çok sivil hayatını kaybetti. Libyalıları bu mücadeleleri için kutluyorum. Umarım halkımız için daha demokratik ve özgür bir dönem başlar" açıklamasında bulundu.

Hartum Üniversitesinde Öğretim Görevlisi olan Libyalı Abdel Celil Katari de, "Libya bu yeni dönemle bitmemiştir. Libya`nın bir tarihi vardır. Libya birdir ve yine bütünleşecektir" dedi.

Libyalıların yanı sıra Sudanlılarda muhaliflerin başkent Trablus`u ele geçirmesi haberini sevinç gösterilerine ortak oldular. Sudanlı Muhammed Abdurrahman, "Libya`da artık her şey değişmiştir. Elimdeki bu bayrak mücadelenin temsili olacaktır. Biz Libyalıları sonuna kadar bu mücadelelerinde destekledik, desteklemeye de devam edeceğiz" dedi.

Hartum`daki Libya Büyükelçiliği`nin önünde toplanan muhalifler, Trablus`daki gelişmeleri sevinçle kutluyor. Kaddafi rejiminin bayrağı indirilip Ulusal Konseyin bayrağının çekildiği Büyükelçiliği`nde Kaddafi`nin fotoğrafları ve ona ait ne varsa parçalandı. Elçiliğe ait tabela da Sudan`daki muhalifler tarafından spreyle boyandı. Libyalılar bu günün bayram olarak ilan edilmesini de istediler.

Libyalı Ahmed Zuheyr, "Bugün Libya için hak ve adalet gelmiştir. Libyalılar için bayram günüdür. Gerek Libyalılar gerek Arap dünyyası Muammer Kaddafi`den kurtulmuştur" dedi.
Kaynak: İHA