Dsö`den Türkiye’deki Acil Durum Yönetimine Tam Not

Dünya Sağlık Örgütü’nün Sağlık Sistemleri`nin Krize Hazırlık Değerlendirmesi Raporu`nda Türkiye’deki afet ve acil durum yönetimine tam not verildi.


Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi’nin Sağlık Sistemlerinin Krize Hazırlık Değerlendirmesi Türkiye konulu raporunda, afet ve acil durum yönetimi masaya yatırıldı. Ekim 2010 tarihli raporda, Türkiye’deki afet ve acil durum yönetim sisteminin özellikle 1999’daki yıkıcı depremlerden edindiği dersler üzerine kurulduğu, yönetim ve koordinasyon yapısında çarpıcı iyileşmeler kaydedildiği belirtildi. Raporda, Türkiye’de krize hazırlık alanında siyasal kararlılığın üst düzeyde olduğu ve ulusal ve uluslar arası afetlere müdahale kapasitesinin kanıtlandığı ifade edildi. "Acil durum müdahale sistemi güçlü bir yasal çerçeveye sahip olup, personel sayısı yeterli ve donanım açısından iyi durumdadır." denildi.
Türkiye’nin büyük çaplı afet deneyimi ve gelişmiş bir afet ve acil durum yönetimi sistemi ile sahip olduğu benzersiz konum sayesinde küresel düzeyde afet riskinin azaltılmasına yönelik eğitim ve araştırmalarda lider rol üstlenebileceği ifade edildi.
Raporun sonuç tespitleri bölümünde ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Türkiye çok sayıda uluslar arası ve ulusal operasyonu ile afet hallerinde tıbbi yardım sağlamak açısından devasa bir deneyim geliştirmiştir. Bu deneyim DSÖ Avrupa bölgesinde paylaşılmalı ve müşterek kapasite artırma faaliyetleri için kullanılmalıdır. Böylelikle, DSÖ ulusal ve uluslar arası yöneticiler için halk sağlığı ve acil durum yönetim dersleri geliştirme alanındaki deneyimini Sağlık Bakanlığı ile paylaşabilir."