Can Yücel`in Mezarına Şarap Dökülmesine Chp, Mhp ve Ak Parti`nin Ortak Tepki

Muğla`nın Datça ilçesinde düzenlenen anma etkinliğinde bazı kişilerin ünlü şair Can Yücel`in mezarına şarap dökmesi ve burada şarap içmesine CHP, AK Parti ve MHP Datça İlçe Başkanları ortak tepki gösterdi.

12 Ağustos`taki şaraplı anma etkinliğinin üzerinden bir hafta geçmeden kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce Can Yücel`in mezarı parçalandı. Provakasyon izleri taşıyan olayı aydınlatmak için Datça Emniyet Müdürlüğü soruşturma başlattı. Bazı internet siteleri ise saldırıyı mezarlığa şarap dökülmesini kınayan AK Parti Datça İlçe Başkanı Ahmet Sedat Deniz`in açıklamasıyla ilişkilendirmeye çalıştı.
Ancak gerçek çok geçmeden ortaya çıktı. Can Yücel`in mezarına şarap dökülmesi olayını AK Parti, CHP ve MHP ortak tavır alarak kınadığı anlaşıldı. CHP, MHP ve AK Parti, mezarlığa yapılan saldırıya da ilk olayda olduğu gibi yine ortak tavır alarak tepki gösterdi.

Şair Can Yücel, ölümünün 11. yıl dönümünde 12 Ağustos günü mezarı başında anılmıştı. Anma etkinliği sırasında bazı kişiler, Can Yücel`in vasiyeti olduğunu iddia ederek mezarına şarap dökmüş, mezar başında şarap içmişti. Mezara şarap dökülmesi olayını CHP, AK Parti ve MHP kınayarak sert tepki göstermişti. AK Parti Datça İlçe Başkanı Ahmet Sedat Deniz, "Biz kimsenin içkisiyle uğraşacak değiliz. İstedikleri kadar içip istedikleri kadar sarhoş olabilirler. Ama bunu yaparken lütfen milletimizin inançlarına, geleneklerine, manevi duygularına küfretmeye, hakaret etmeye kalkışmalarına da sessiz kalacak değiliz." sözleriyle yaşananlara tepki göstermişti. CHP Datça İlçe Başkanı Gökhan Sağır da, "12 Ağustos Cuma günü şair Can Yücel`i mezarı başında anma programında bazı sorumsuz kişilerin şarap içerek ve Can Yücel`in mezarına şarap dökerek yaptıkları eylemleri kınıyoruz." demişti. MHP Datça İlçe Başkanı Mülayim Topaloğlu ise Yücel`in anılması sırasında mezarına şarap dökülmesini, hem şaire, hem ailesine, hemde dine büyük bir saygısızlık olarak değerlendirmişti. Topaloğlu, "Mezarlık ziyaretlerinin dini kurallara uygun olarak yapılması gerekmektedir doğru ve akla uygun olan budur. Temennimiz dinimize ve ünlü şaire yapılan bu saygısız davranıştan biran önce vazgeçilmesidir." diye konuşmuştu.
Tüm siyasi partiler yaşananlar karşısında ortak tavır alırken bu olaydan bir hafta sonra provakasyon izleri taşıyan bir saldırı gerçekleştirildi. Can Yücel`in Datça Mezarlığı`ndaki kabri, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce sert bir cisimle parçalandı. Yaşanan ilk olayda olduğu gibi tüm siyasi partiler mezarın parçalanması olayında da ortak tavır aldı. Datça Kaymakamı Hamdi Üncü, olayı gerçekleştiren kişi yada kişilerin yakalanması için emniyetin çalıştığını, görüntülerin incelendiğini söyledi. Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan da 12 Ağustos 2011 tarihinde Can Yücel`in ölümünün 11. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, "Datça`yı mekân seçmiş bu büyük ustanın anma törenine, katılımcıların bazılarının mezar başında şarap içeceği için iştirak etmedim. Şairimize ve diğer kayıplarımıza yönelik olası bir saygısızlık algısı ya da bir provokasyon doğabileceğinden endişe duydum. Basında kışkırtıcı yazılar da çıktı, konu farklı yönlere taşınmaya çalışıldı. Toplumcu bir şair üzerinden siyaset yapıldı, üzüldük." diye konuştu.
Can Yücel`in mezarının bir takım kişilerce parçalandığını duyduğunu belirten Tokcan, "Bu kimin seçimiydi; onu sevmeyenler mi? Şairlerden nefret edenler mi? İnsanlara, onların anısına değer vermeyenlerin mi? Yoksa anmaya şarapla mantıksız bir anlam yüklemeye çalışanlara, barbarca yanıt vermeye çalışanların mı? Datça demokrasinin, düşünce özgürlüğünün nefes aldığı bir yarımadadır. Böyle bir aydınlığa hangi köktenci ve çürümüş zihniyet el uzatabilir, halen anlamakta güçlük çekiyorum. Şiir insanlığın, Can baba ise Datça`nın kalesidir. Yıkılmaz." ifadelerini kullandı.
Mezarda şarap içilmesini doğru bulmadığı gibi mezara yapılan saldırıyı da doğru bulmadığının altını çizen AK Parti Datça İlçe Başkanı Ahmet Sedat Deniz, "Mezara, ölenlere saygımız var. Bunları yapanları kınıyoruz." dedi.

CHP Datça İlçe Başkanı Gökhan Sağır da, "Her iki olayı da kınıyoruz. Yapılan birlik, beraberlik, kardeşlik ortamına yakışmadı. Datça`nın hoşgörü havasına dinamit koydular." şeklinde konuştu.

Mezarda şarap içilmesi olayının ardından kendileri gibi MHP ve AK Parti`nin de tahrik unsuru olmayan kınama açıklamaları yaptığını belirtti. CHP Muğla İl Başkanı Murat Tevfik Ülkü de, Can Yücel`in mezarına yapılan saldırıyı kınadı. Sevgi ve hoşgörünün tüm güzellikleri yaşandığı Ramazan ayının içerisinde yaşanan olayın kendisini derinden yaraladığını ifade eden Ülkü, "Yaşanan bu tahammülsüzlük kafa yapıları, kişilikleri gelişmemiş, akıldan yoksun, kendini bilmez ve düşüncelerini ifade edemeyecek kadar toplumun gerisinde saklanmış insan benzerlerinin yapabileceği bir davranıştır." dedi.